Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu stiger arbetslösheten

/

Vården och jord- och skogsbruket är de enda områden som knappt berörs när lågkonjunkturen slår till i länet. Enligt arbetsförmedlingens prognos ökar arbetslösheten med drygt 2 500 personer fram till slutet av 2009.

Annons

Prognosen bygger på intervjuer vid 470 arbetsställen, både hos privata företag och kommun och landsting, och på den senaste utvecklingen. Utfrågningen ute på arbetsplatserna gjordes innan finanskrisen slagit till på allvar. Därför är företagens bedömningar om nedgången ganska optimistiska.

– Man räknade med en avmattning, men inte så här, säger Bitte Lyrén, prognosmakare på arbetsförmedlingen i Gävle.

Nu räknar arbetsförmedlingen att arbetslösheten stiger snabbt och hamnar på över 9 000 öppet arbetslösa i slutet av 2009, ungefär i nivå med situationen 2003. Längre än så sträcker sig inte den lokala prognosen men arbetsförmedlingen centralt räknar med att arbetslösheten fortsätter att stiga under 2010.

Den försämrade arbetsmarknaden riskerar att slå hårdast mot ungdomar, invandrare och funktionshindrade, de som redan har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Det är det man känner en oro för, säger Charlotte Palmborg, chef för arbetsförmedlingen i Hudiksvall.

70 procent av varslen under 2008 har drabbat industrisektorn och där väntas den största nedgången, liksom i byggsektorn.

Lågkonjunkturen väntas också medföra att fler väljer att studera, antingen på högskola eller i yrkesinriktade studier via olika paket som finns med i de statliga satsningarna nästa år.

– Det är bra för Gävleborg, som har den lägsta utbildningsgraden i landet, säger Charlotte Palmborg.

Under slutet av 2008 har antalet nyanmälda lediga platser, men det innebär inte att det inte går att få jobb. Även i en kraftig lågkonjunktur kommer företag, kommuner och landsting att behöva rekrytera personal.

Mer läsning

Annons