Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar drömpraktiken

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Världen väntar. Johan Löfgren och Johanna Godin är två av elva Gävleungdomar som får fem månaders betald utlandspraktik.

GÄVLE
Fem månaders praktik på ett barnhem i Korea och fem månader på ett modeföretag i Dublin.

Annons
För Gävleungdomarna Johan Löfgren och Johanna Godin väntar ett äventyr efter en åttaveckorskurs på Gävle kommuns Datortek.
- Man har fått växa som människa. Hade det inte varit för den här kursen hade jag nog inte kommit iväg, säger Johanna Godin.
Hon har alltid velat syssla med sömnad, design och mode och gick också en gymnasieutbildning med den inriktningen. Men sedan har det bara blivit olika ströjobb.
Nu får hon under fem månader en inblick i ett stort modeföretag som bland annat jobbar med kläder åt varumärket Filippa K i Sverige. I går fick hon definitiv besked om att finansieringen av vistelsen på Irland är klar. EU:s internationella programkontor betalar resa, uppehälle och vistelse i Dublin.

Arbetslös ett krav
I åtta veckor har hon och tio andra ungdomar förberett sig för utlandspraktiken. Arbetsförmedlingen har valt ut ungdomarna och betalar för kursen. Ungdomarna har själva fått välja sitt intresseområde. Kravet för att hamna på kursen och söka en betald utlandspraktik är att de är arbetslösa, att de är mellan 20 och 30 år, och att de inte har någon annan utbildning än gymnasieskola.
Förberedelserna består bland annat i att under handledning jaga fram sin egen praktikplats.
- I det här gänget visste nästan alla vad de ville, säger Gunnel Wengelin, handledare på Gävle kommuns arbetsmarknadsenhet.
Deltagarna i kursen har skickat ut hundratals e-postbrev, vanliga brev och fax till företag och organisationer runt om i Europa. Nu har de allra flesta fått napp och väntar på klartecken från internationella programkontoret.
En bokhandel på Irland, en animationsstudio i Wales, en internatskola för autistiska barn i Skottland är några av praktikplatserna som är klara.
Johan Löfgren har bokat in fem månaders praktik på ett barnhem i Sydkoreas huvudstad Seoul.
- Jag vill jobba med barn, säger Johan Löfgren. Som treåring kom han till Sverige från Korea till sina adoptivföräldrar, så landet var inget slumpmässigt val. Korea kändes ändå som ett orealistiskt alternativ, men redan efter en vecka fick han svar från barnhemmet. Han var välkommen och nu fattas bara beskedet om EU-pengarna.

Första gången i Gävle
Han gick handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet men vill pröva på hur det är att jobba med barn.
- Är det rätt väg kommer jag att satsa på det. Annars får det bli något inom handel i alla fall, säger Johan Löfgren, som tycker att kursen gett honom ett gott stöd.
Det är första gången kursen anordnas i Gävle, men runt om i landet har liknande kurser med utlandspraktik anordnats i flera år. Erfarenheterna är goda, tre månader efter avslutad praktik har 75 procent av ungdomarna antingen fått jobb eller satsat på en utbildning med anknytning till praktiken.
Johanna Godin har framtiden klar för sig redan innan hon har åkt iväg till Dublin. Det blir fortsatta studier när hon kommer tillbaka och det är kläder och design hon ska ägna sig åt.
- Nu har jag bestämt mig. Det är ju det här jag alltid har velat göra.

SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons