Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar sex långa år

/
  • Hovrätten fastställde samtliga domar som Gävle tingsrätt utdömde förra året. Grafiken visar hur de åtalade förhåller sig till varandra.

Det blev inga sänkta straff för de inblandade i förra vårens brandattentat mot Svarte Jägaren. De båda ägarna döms till sex års fängelse.

Annons

Restaurangägarna Fatih Alcinkaya och Cengiz Üzüm ville bli frikända, men hovrätten konstaterar i sin dom att huvudvittnet, en tidigare anställd på restaurangen, lämnat ännu mer graverande uppgifter under hovrättsförhandlingarna och att han inte har någon anledning att peka ut ägarna felaktigt.

De ungdomar som anlitades av mellanhanden Turkijan Fejzulovic för att kasta in en av brandbomberna har också berättat att det var ägarna som ville att det skulle brinna, men att det var Turkijan Fejzulovic som gav dem uppdraget. Han döms till fängelse i sex år och sex månader.

Restaurangen skulle brinna eftersom den gick dåligt ekonomiskt. Ägarna hade också tröttnat på att pendla mellan Gävle och Stockholm.

Samtliga åtalade får sina straff fastställda. Hovrätten väljer också att inte minska skadestånden som ska betalas av tre av ungdomarna. I domen konstaterar en enhällig hovrätt att alla tre tagit en stor risk på andras bekostnad och visat prov på stor hänsynslöshet. Dessutom ska skadestånden delas.

Ägarna, mellanhanden och de tre ungdomarna ska betala drygt en halv miljon kronor till Gavlegårdarna och försäkringsbolaget.

Risken för att branden skulle sprida sig till seniorboendet Adjunkten i samma hus var mycket stor. Enligt de brandmän som vittnade handlade det om några få minuter innan restaurangen hade varit övertänd. Men inte heller den här gången får pensionärerna någon ersättning för kränkning. Branden var inte riktad mot någon av dem.

Både Fatih Alcinkaya och Cengiz Üzüm häktades igen efter tingsrättens dom. Hovrätten anser att både de och Turkijan Fejzulovic ska stanna i häktet tills dess domen vinner laga kraft.

Mer läsning

Annons