Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny anmälan mot Tryggve Emstedt

GÄVLE Utredningen mot Gävleadvokaten Tryggve Emstedt tog en ny vändning under gårdagen. Då upprättades en andra polisanmälan mot honom.
Tryggve Emstedt är nu skäligen misstänkt för två fall av urkundsförfalskning. - Jag är urförbannad, säger advokaten.

Annons
De två fullmakterna som finns hos polisen i Gävle ska gälla samma person, Zawjata Hussein
Morad. Hon greps av gränspolisen i oktober och hotas av utvisning.
Direkt efter gripandet på Öster fördes hon till flyktingförvaret i Karlslund. Eftersom myndigheterna ansåg det billigare utsågs ett offentligt biträde i Stockholm att representera henne.
Tryggve Emstedt anmälde chefen för gränspolisen Willie Aflarenko för tjänstefel.
Anledningen var det i Emstedts ögon onödigt drastiska gripandet. Dessutom kontaktade han sin klient, som han haft långvarig kontakt med, för att hon skulle begära Emstedt som sitt ombud, istället för den utsedde stockholmsadvokaten.
- När fullmakten kommer tillbaka ser jag att den inte omfattar biträdesbytet. Det förtydligar jag på originalet, säger Tryggve Emstedt.

Hade advokaten skrivit "tillagt av Emstedt samma dag" hade
saken varit i sin ordning. Istället för att som nu, åklagare och domstol ska pröva om fullmakten var en urkund.
Det anser inte Tryggve Emstedt.
- Jag gör gällande att det är patetiskt att tala om en fullmakt i ett utlänningsärende som en urkund, säger Tryggve Emstedt.
Han ställer sig oförstående till den mycket allvarliga anklagelsen om förfalskning. Som mest kan det vara förvanskning, säger advokaten.
När Gefle Dagblad talade med Emstedt i går fanns fortfarande bara en anmälan mot honom.
Sent under dagen upprättade en andra anmälan. Båda gäller fullmakter för samma person, Zawjata Hussein Morad, men ändringarna ska vara av olika slag.
På den ena finns tillägget att Emstedt ska representera Morad i frågan om byte av ombud.
Frågan avgörs av Utlänningsnämnden.
På det andra dokumentet ska finnas en ändrad tidsuppgift för fullmaktens giltighet, erfar Gefle Dagblad. Det senare dokumentet skickades till länsrätten i Gävle som sände det vidare till länsrätten i Stockholm.

Tryggve Emstedt vill att hans klient släpps ut tvångsförvaret,
inte minst på grund av hennes dåliga hälsa - hon vårdades i går på sjukhus.
Det är fortfarande höljt i dunkel vilka personer och myndigheter som agerat mot Tryggve Emstedt. Lagmannen på länsrätten i Gävle, Tomas Attorps, förnekade kategoriskt att någon anmälan gjorts därifrån.
Återstår länsrätten i Stockholm och Utlänningsnämnden. Enligt uppgift är den stridbare advokaten särskilt impopulär på Utlänningsnämnden. Att fullmakter och utlänningsärenden är en djungel vet alla, anser Tryggve Emstedt själv.
- Jag är urförbannad. Och gränslöst irriterad över att bli anmäld för något sådant. Det här är totalt onödigt, säger han.
Polis och åklagare i Gävle har handlat snabbt. Bara en dag efter att anmälan överlämnades till närpolisen i Gävle kontaktades åklagare. Urkundsförfalskning är vanligtvis ett lågprioriterat ärende, men redan under gårdagen hade utredningen flyttats till Falun. Anledningen är risk för jäv sedan Emstedt anmält Gävlepolisen för tjänstefel.

Fotnot. Sent på eftermiddagen informerade Gefle Dagblad Tryggve Emstedt att det fanns en andra anmälan. Advokaten bad att få kommentera saken när han visste mer.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons