Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny avgift upprör

GÄVLEEn ny avgift på Gavlegårdarnas hyresavier för januari har retat upp flera hyres- gäster.

Annons
Där står att en avgift för "fritidsmedel" som går till den lokala hyresgästföreningen ska betalas av samtliga.
- Jag vill inte betala för någonting jag inte vill ha, säger en upprörd kvinna som kontaktat Gefle Dagblad.

Tvångsrekrytering
Hon, och flera andra som hört av sig till tidningen, undrar varför även de som inte är med i hyresgästföreningen ska betala avgiften.
- Jag tycker att det liknar tvångsrekrytering, säger hon.
Själv gick hon ur föreningen för ett antal år sedan och säger att hon inte har något som helst intresse att delta i deras aktiviteter.
- Jag vill bestämma över min fritid själv, det ska inte de göra.
Svante Lamell på Hyresgästföreningen i Gävle berättar att avgiften för fritidsmedel inte är någon nyhet. Den har funnits sedan slutet av 1970-talet och bygger på ett avtal som föreningen har med flera allmännyttiga bostadsföretag.
- Avgiften har varit dold tidigare. Men vi har krävt att den ska redovisas för sig så att alla ser att de betalar och har rätt att delta i aktiviteterna som pengarna går till, säger han.
- De här pengarna går inte till hyresgästföreningen i sig. De ska stanna kvar i bostadsområdet och komma alla till dels.
Vad som ska göras för slantarna bestäms på ett årligt boendemöte dit alla boende bjuds in.

Förstår
Men Svante Lamell har förstått att en del icke-medlemmar inte tittat närmare på papperet när de ser att det står Hyresgästföreningen på inbjudan.
Förstår du dem som inte vill betala avgiften?
- Jo, det kan jag förstå. Men då skulle många som har en tvättmaskin kunna säga att de vill göra avdrag eftersom de inte använder tvättstugan. Eller ensamstående utan barn skulle kunna hävda att de inte vill bidra till lekplatsen på innergården.
Svante Lamell påpekar att de hyresgäster som har synpunkter på avgiften kan göra sin stämma hörd. Om majoriteten inte vill betala något fritidsmedel går det att fatta ett sådant beslut på boendemötet.

160 kronor
Andra bostadsområden väljer att betala lite mer för att få extra mycket pengar till exempelvis gårdsfester, dag- kolloverksamhet eller spolning av isbanor.
- Pengarna kan gå till mycket. Det finns nästan inga begränsningar, säger Svante Lamell.
I snitt betalar hyresgäster som bor i en tvåa hos Gavlegårdarna 160 kronor per år i fritidsmedel.

Mer läsning

Annons