Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bas för m i länet

/
  • Foto: OLA SVÄRDHAGENByte i ledningen. Margareta Berg Kjellin tar över efter Patrik Norinder som bas för moderaterna i länet.

HUDIKSVALL
Efter nio år som förbundsordförande för moderaterna i Gävleborg tackade Patrik Norinder för sig på förbundsstämman i Hudiksvall i går. Till ny ordförande valdes som väntat Margareta Berg Kjellin.

Annons
Han var nöjd och glad. Hon var stolt och ännu gladare som den första kvinnliga förbundsordförande inom moderata samlingspartiet.
- Jag är oerhört stolt över förtroendet. Jag har inte blivit vald genom könskvotering utan på egna meriter. Det här visar att om de politiska partierna tar bort kvinnoföreningarna blir det större jämställdhet. Kvinnorna ställer sig själva utanför genom att vara aktiva i särskilda föreningar, säger hon.

Gedigen meritlista
Margareta Berg Kjellin, Hudiksvall, har en gedigen meritlista som vårdlärare, gruppledare, ledamot av både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen och som före detta oppositionsråd. Dessutom sitter hon med i landstingsfullmäktige efter ett framgångsrikt personval. Men det är ett uppdrag som hon inte tycker är förenligt med ordförandeposten i förbundet.
- Jag avgår eftersom det inte är hållbart. Som ordförande har jag ansvar för länet. Då kan jag inte sitta på ett mandat i landstinget och företräda norra Hälsingland, säger Margareta Berg Kjellin.
Som nyvald ordförande är en av hennes hjärtefrågor nämligen att riva ner murarna mellan Hälsingland och Gästrikland. Hon vill jobba för länet som en helhet i stället för en enhet med två konkurrerande landskap.
- Det som är bra för Gävle är bra för Hudiksvall och tvärtom, säger hon.

Förbättra strukturerna
Eftersom Gävleborg har bland de högsta arbetslöshetssiffrorna i landet tycker hon att en annan viktig fråga att driva är att utveckla företagsamheten.
- Det är inte bara människor som hamnat i bidragsberoende utan det gäller även kommunerna. Det vill jag ändra på genom att förbättra strukturerna, visa att vi är starka, eniga och talar om vad som behövs, säger Margareta Berg Kjellin.

Blandade känslor
Kilaforsbon Patrik Norinder å sin sida lämnade över ordförandeskapet med blandade känslor. Efter nio år tyckte han att det var dags för nya, friska krafter att ta över eftersom uppdraget har tagit en hel del tid i anspråk.
- Man ska inte sitta på samma post för länge, säger han.
I framtiden planerar han att satsa mer tid på riksdagsarbetet och sitt uppdrag i arbetsmarknadsutskottet. Han har planer på att jobba fram ett förslag till en ny arbetsmarknadsförsäkring eftersom han tycker att den nuvarande fungerar dåligt.
- Jag vill inte precisera mig mer just nu. Men en del hänger ihop med att man bör synkronisera med sjukförsäkringen eftersom folk i dag flyttar mellan systemen för att få bästa utfallet, säger Patrik Norinder.

Elizabeth Forsmark

Mer läsning

Annons