Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chef får lungläkare att stanna

GÄVLEAnders Dahlqvist tar över som tillförordnad verksamhetschef vid länssjukhusets lungklinik och infektionsklinik i Gävle.

Annons
Lösningen innebär att en av de lungspecialister som sagt upp sig - Richard Nightingale - beslutat stanna på kliniken.
- Att Richard stannar var en förutsättning för att lungkliniken skulle bli kvar, säger Anders Dahlqvist.
Det har under lång tid rått turbulens på lungkliniken. Tre av klinikens specialistläkare - Richard Nightingale, Eva Brandén och Hirsh Koyi - sa upp sig under sommaren. De var kritiska mot de neddragningar som gjorts vid kliniken och ansåg sig inte ha fått gehör för sina synpunkter. De har också varit missnöjda med hur chefsfrågan hanterats.
Uppsägningarna riskerade att mer eller mindre slå ut lungkliniken.
Sjukhusledningen har därför försökt förmå läkarna att stanna och olika lösningar har diskuterats.
Nu är det klart att Anders Dahlqvist, hjärtspecialist och tidigare chef för medicinkliniken, blir tillförordnad verksamhetschef på både lungkliniken och infektionskliniken. Han tar över efter Sven Granström, lungkliniken, och Bo Sundelöf, infektionskliniken, som bägge slutar den 15 september.
Anders Dahlqvists förordnande sträcker sig fram till den 31 mars nästa år. Då är det meningen att sjukhuset ska ha en ny organisation med nya chefsområden klar att sjösätta.
Beskedet att Anders Dahlqvist blir chef har mottagits väl på de bägge klinikerna.
- Jag har jobbat länge på sjukhuset, folk vet var de har mig. Jag kommer att gå in med liv och lust för detta, säger Anders Dahlqvist.

Rådgivare
Richard Nightingale stannar och ska bland annat fungera som medicinsk rådgivare till Anders Dahlqvist. Ett av Nightingales krav för att stanna var att lungklinikens vårdavdelning och mottagning skulle samordnas lokalmässigt. Det önskemålet kommer att tillgodoses under hösten, enligt Anders Dahlqvist. Det kommer också att göras en analys av hur många vårdplatser kliniken ska ha.
Hur framtiden ser ut för de bägge klinikerna är dock ännu oklart.
En utredning ska göras av länssjukvården och därefter beslutas vilken vård som ska finnas i länet och var den ska vara placerad.
- Min bestämda uppfattning är att länet behöver både en lungklinink och en infektionsklinik, jag kommer att verka för att de blir kvar, säger Anders Dahlqvist.

Mer läsning

Annons