Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny energi till högskolan

En ny energiutbildning med inbyggd praktik kan startas på Högskolan i Gävle 2010.
Men det förutsätter att tillräckligt många företag ställer upp med praktikplatser.

Annons

– En utbildning med betald praktik tror vi blir attraktiv. Och för oss kan man se det som en investering, säger Per Laurell, vd på Gävle Energi, som lanserat idén.

Modellen kallas Co-op och finns redan på Högskolan Väst i Trollhättan. Den innebär att utbildningen förlängs från tre till fyra år, men att studenten då också får tio veckors betald praktik varje läsår.

Gävle Energi och Högskolan i Gävle har slutit avtal om att försöka få igång en Co-op- utbildning inom programmet för byggnadsingenjörer, inriktning energisystem. Men det räcker inte att enbart Gävle Energi ställer upp med praktikplatser.

– Om det blir 30 nya studenter varje år behövs minst 100 praktikplatser. Men det här är en energiintensiv region. Vi har bjudit in energiföretag från Forsmark i söder till Iggesund i norr och jag tror att många kommer att ställa upp, säger Per Laurell.

Det kommer att finnas jobb för dem som skaffar sig en utbildning på energiområdet, säger Kjell Jansson, vd för Svensk Energi, som deltog i det seminarium som Högskolan och Gävle Energi ordnade på onsdagen.

– Bara utbyggnaden av elnäten kommer att skapa 2 500 nya jobb de närmsta åren, dels för montörer med kanske en ettårig utbildning, dels för civilingenjörer med 4-5 års utbildning, säger han.

– Behovet av energirådgivare är också enormt.

– Energibranschen har blivit en bransch som investerar mycket. Vindkraften kommer stort. Fjärrkylan kommer också starkt och inom bostadssektorn behövs mycket energikunnade, instämmer Lena Sommestad, vd för Svensk Fjärrvärme, som också deltog i seminariet.

En Co-op-utbildning inom Energisystem är en del av Högskolans satsning på profilområdet Byggd miljö. Högskolans rektor Maj-Britt Johansson hoppas att Högskolan i Gävle också ska få Masterutbildning i energisystem.

– Vi väntar just nu på resultatet av den utvärdering av vår ansökan som gjordes för fjorton dagar sedan. Får vi Masterutbildningen blir nästa steg att vi kan starta forskarutbildning. Det skulle betyda mycket, säger hon.

Mer läsning

Annons