Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny friskola i Gävle?

GÄVLE
Skolverket har nu godkänt ännu en friskolesatsning i Gävle.

Annons
Skolan går under namnet Språk Master och har som uttalat mål att ge alla barn, och speciellt barn från olika kulturer, samma möjligheter att utvecklas i sin kultur och sitt språk.
Tanken är att skolan ska starta till hösten i Gävle med sju barn i förskoleklass och 43 elever i årskurserna ett till fem.
Men vilka lokaler de ska hålla till i och hur skolan bedömer sina chanser att locka till sig elever är oklart. GD har förgäves sökt Namat Jarves, som ska driva skolan genom sin enskilda firma i Huddinge.
Denne ska enligt uppgift även driva en skola med namnet Språknyckeln i Stockholms kommun. Den startade i höstas.
Vid Barn och Ungdom är Ulf Hellström, kontaktman gentemot kommunens friskolor, rätt säker på att man kommer att överklaga Skolverkets godkännande.
- Nämnden gjorde det i höstas eftersom det verkade vara en oseriös ansökan. Troligen gör de det igen och hänvisar till den förra skrivelsen, berättar han.
Från Skolverket tycker man inte att kommunen har kunnat visa att en start av Språk Master skulle innebära påtagligt negativa konsekvenser för skolväsendet i kommunen.

Överetablering
När man avslog ansökan i höstas var det dock inte helt klart med Engelska skolan och dessutom har ju Lyftet och Gefle montessoriskola nu byggt ut sina verksamheter.
Med ännu en friskola till hösten skulle det bli en överetablering och ställa till dyra omställningsproblem för kommunen, menade man då.
Skolverket tror dock på Namat Jarves planer. Och denne har angett att kontakter finns med mäklare om att hyra befintliga skollokaler.
Skolverksamheten ska kosta 3,55 miljoner kronor och man räknar med bidrag på i snitt 71 000 kronor per elev.

160 elever 2006
2006 ska skolan vara fullt utbyggd och enligt planerna ha 16 barn i förskolan och 144 elever i årskurserna ett till nio.
Underlaget för elevprognosen ska huvudmannen ha tagit fram genom diskussioner med föräldrar som man tillfrågat i en gallup.
Dessutom ska invandrarorganisationer ha visat sitt intresse för skolan, som ska satsa en hel del på hemspråksundervisning.
Enligt ansökan ska en utbildad rektor leda skolan och under det första året ska man ha en förskollärare och två lärare anställda. Fullt utbyggd ska man ha två förskollärare och åtta lärare.
Ulf Hellström är mycket skeptisk till Språk Master. Han sökte flera gånger kontakt med huvudmannen i höstas utan resultat. Till slut gav han upp.
Det stora intresset för Engelska skolan visar att det finns behov av skolor med speciella inriktningar. Men han tror inte att det finns ett motsvarande behov av den här skolan.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons