Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny friskola till Gävle 2014

Ännu en friskola tar upp jakten på Gävles högstadieelever. Jensen Education har fått klartecken att starta en 6-9-skola hösten 2014. Nu varnar kommunen för nya skolnedläggningar.

Annons

Barn- och ungdomsnämnden vädjade till Skolinspektionen att säga nej. Ytterligare en friskola kommer att ställa till det ekonomiskt och organisatoriskt för kommunen, menade politikerna och skickade med information om de skolnedläggningar som är på gång i Gävle.

Från höstterminen 2015 stängs högstadiet på Milboskolan, Nynäs Montessoriskola, Stenebergsskolan samt Sörby. Istället öppnas portarna till Vallbacksskolan, ett nytt högstadium i centrala stan med plats för runt 500 elever.

Friskoleföretaget Jensen Education College AB har uppgett att högstadieskolan i Gävle, när den är fullt utbyggd, kan rymma 360 elever.

"Konsekvensen kommer att bli att ytterligare grundskolor, kommunala eller fristående, behöver läggas ned i Gävle kommun", stod det i nämndens yttrande till Skolinspektionen.

Men myndigheten valde alltså att gå friskoleföretaget till mötes. De invändningar som framförts i yttrandet inte är av den art att ansökan ska avslås.

Även Gefle Montessoriskola fick nyligen grönt ljus att utöka med en högstadiedel.

Mer läsning

Annons