Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny grundstötning i Gävlebukten

GÄVLE
Vid tolvtiden igår natt gick fartyget Ursula G på grund i Gävlebukten. Det är det andra fartyget inom en vecka som gått på grund utanför Gävles kust.

Annons
- Förmodligen handlar det om en felnavigering, säger Thord Wallén på Kustbevakningen.
Det Gibraltarregistrerade lastfartyget Ursula G hade lossat massaved vid Norrsundets massafabrik. Det var när fartyget precis lämnat hamnen som det hamnade ur kurs och gick på grund.
Efter grundstötningen trodde man först att Ursula G fått ett mindre hål i skrovet. Senare undersökningar visade att det inte stämde.
- Hon har inte läckt ut olja och det är ingen fara för miljön, säger Johan Axisjö vid Sjöfartsverket.

Drev av grundet
Lastfartyget behövde inte någon hjälp att ta sig loss utan drev själv av grundet efter ungefär en timmes tid innan. Därefter lade fartyget ankar och inväntade sjöfartsverket och polisen.
Alla sex besättningsmän fick göra en utandningskontroll när polisen anlände. Testerna visade att ingen i besättningen var alkoholpåverkad.
Thord Wallén på Kustbevakningen säger att det handlar om en felnavigering. Den hårda vinden och den trånga farleden ut från hamnen kan också haft en liten inverkan.
Trots att lastfartyget gått på grund kunde hon ta sig till Norrsundets hamn för egen maskin.

Förhör med besättning
Nu ligger hon i Norrsundets hamn och blir undersökt av Sjöfartsinspektionens dykare. Kustbevakningen kommer också att hålla förhör med besättningsmännen för att ta reda på orsaken till grundstötningen. Det finns ingen misstanke om brott men grundstötningen kan leda till böter för befälhavaren på båten.
Förra veckan gick fartyget Bianca på grund utanför Gävle när fartygets styrman somnat vid ratten. Enligt Thord Wallén på Kustbevakningen är det bara olyckliga omständigheter som gjort att två fartyg gått på grund vid Gävlekusten inom loppet av en vecka.
- Det finns inga seciella orsaker eller gemensamma nämnare till detta, det är sådant som händer. Men händer det en tredje gång får vi väl börja fundera om det är något speciellt i just här, säger han.
DANIEL SIKSJÖ

Mer läsning

Annons