Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny match om miljonerna

/
  • Foto: NICK BLACKMON Bekymrade miner.  Lars-Göran Ståhl,  ordförande i kultur & fritid, och Mats Öström, chef för kultur&fritid, konstaterar att s inte fick igenom tunga sparförslag.

GÄVLE
Socialdemokraterna fick backa. Fritidsgården Brynjan och Andersbergs bibliotek klarar sig undan en nedläggning. Dessutom blir det ingen frysning av det lokala aktivitetsstödet till ungdomsidrotten från sommaren. Men ändå en kraftig minskning.

Annons
Till nästa möte måste nämnden hitta de fyra miljoner som man inte tog beslut om i går.
- Jag är nöjd. Det har varit en mycket tuff period. Vi hade mycket kohandel i oppositionen och det var synd att vi inte var helt eniga. Men vi är en bit på väg, tycker Thomas Pettersson, v.

Enad front
Som GD berättade i går så hade oppositionspartierna i kultur- och fritidsnämnden jobbat hårt för att ta fram en alternativ sparplan till gårdagens beslutsmöte. De motsatte sig socialdemokraternas förslag, som de tyckte slog för mycket mot barn och ungdomar. Nu blev de inte eniga i alla delar men lyckades ändå rädda Brynjan genom att visa enad front mot s.
Vad gäller biblioteksfilialen påstår ordförande Lars-Göran Ståhl, s, att den räddas på grund av att hans parti ändrat uppfattning efter att ha diskuterat med hyresvärden Gavlegårdarna.

Hyreskontrakt ses över
- Vi ser Andersbergs centrum i ett paket. Det finns möjligheter att se över dyra hyreskontrakt och samarbeta med Gavlegårdarna på olika sätt, berättar han.
Genom sänkta hyror för biblioteket, fritidsgården Helges och gymnastikhallen i Andersbergs centrum, kombinerat med att bostadsbolaget får ha en dator för lägenhetssökning i biblioteket, ska man få igen en dryg miljon.
Totalt betalar man i dag tre miljoner kronor i hyra för de olika verksamheterna.
Thomas Pettersson är mer optimistisk och tror att man kan pruta ner det till hälften.
På nämndsmötet i maj ska man ha alla uppgifter klara om hur det blir.
Gavlegårdarnas vd Jan Hugg bekräftar att man har inlett diskussioner med kultur och fritid för att hitta en bra gemensam lösning. Det är kortsiktigt att lägga ner bibliotek och liknande i stadsdelscentrumen. Det blir en nedrustning som gör områdena oattraktiva.
- Vi bör samverka för att få en utveckling i stället för avveckling. Vi ska sitta och snacka ännu mer nu när de kom med det här beslutet. Vi ska ha hunnit långt till maj månad, lovar han.

Stödet halveras
De senaste dagarna har idrottsföreningar och fritidsgårdar protesterat mot de förslag de upplever som hot. Även skolbarnen i Andersberg har protesterat mot planerna gällande biblioteket.
Det ser inte ut att ha varit helt förgäves. Men trots att aktivitetsstödet blir kvar från halvårsskiftet så blir det i en stukad form. Det sjunker från nuvarande 6,50 kronor per aktivitet och person till 2,75. Nästa år stiger det dock till tre kronor.
Den miljon kronor som man mister när stödet inte fryses helt i juli tar man igen på att kommunledningen minskat sparkraven för 2003 från fyra till två miljoner. Därmed kan man även minska kravet på ökade kundintäkter från Fjärran höjderbadet med en miljon, så det hamnat på 700 000 i år och en halv miljon 2004.
Nu återstår besparingar på fyra miljoner kronor för nästa år. Något tjänstemännen ska ta fram förslag på till nästa nämndsmöte i maj.
- Jag kan inte säga om det finns något som är heligt då, säger Lars-Göran Ståhl.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons