Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny öppenvård för unga i Gävle?

GÄVLE
Socialförvaltningen vill starta öppenvård för unga med drogproblem. I stället för att vara på HVB-hem ska de med samtalsbehandling och personligt stöd bli av med sitt beroende hemma.

Annons
Hjälp i Gävle
I ett annat projekt vill förvaltningen stödja barn vars föräldrar eller andra vuxna hemma slåss.
Tanken är att bygga vidare på Grindens samtalsgrupper för barn vars föräldrar missbrukar eller är psykiskt sjuka.
Det nya drogavvänjningsprogrammet är ett led i förvaltningens arbete med att erbjuda hjälp i Gävle i stället för att köpa platser i HVB-hem eller på behandlingshem.
Det riktar sig till dem som är mellan 16 och 22 år och beroende av alkohol eller droger. De ska ha träffar med en samtalsgrupp tre-fyra gånger i veckan samt personligt stöd för att kunna komma ur sitt beroende och skapa ett drogfritt liv.

Söker pengar
Redan tidigare samarbetar Gävle familjecenter, GFC, och Gävle behandlingscenter, GBC, för att hjälpa pojkar från 16 år som riskerar att hamna i missbruk.
För projektet, som är tänkt att bli permanent, söker förvaltningen 700 000 kronor från länsstyrelsen. Två drog- och alkoholterapeuter behöver nyanställas.
Förvaltningen ville också ta reda på hur många barn som bor i familjer där det förekommer våld mellan vuxna, komma i kontakt med dem och erbjuda stöd.

Del av Grinden
Stödet är tänkt att bli en del av Grindens verksamhet.
Där träffas i dag barn, vars föräldrar har psykiska eller missbruksproblem, och pratar om sina erfarenheter. För att genomföra tanken behöver förvaltningen anställa ytterligare en person och söker 250 000 kronor hos länsstyrelsen.
GFC deltar också i Socialstyrelsens nätverk om hur man möter barn som har erfarenhet av våld i familjen.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons