Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny strokebehandling räddar liv i Gävle

GÄVLE
En ny typ av akutbehandling vid stroke kommer att införas vid länssjukhuset i Gävle i vår.

Annons
Genom att ge patienterna propplösande medel i ett tidigt skede hoppas man kunna rädda liv och minska risken för bestående hjärnskador.
- Det är relativt få patienter som kan komma i fråga för behandlingen, men för dem kan den vara avgörande, säger Johannes Larsson, medicinsk områdeschef vid akutmedicin, medicinkliniken.
Behandlingen kallas trombolys och innebär att patienten får ett läkemedel som löser upp blodproppar. Metoden har visat sig effektiv vid vissa typer av hjärtinfarkt och har inom det området blivit en standardbehandling.
Nu ska metoden börja användas även vid stroke orsakad av proppar i hjärnans blodkärl. EU-kommissionen godkände behandlingen i oktober i fjol och tanken är att den ska införas på sjukhus över hela Sverige.
- Vi räknar med att komma i gång under april-maj. Det krävs bland annat en del utbildningsinsatser innan vi kan starta, säger Johannes Larsson.

Strikta regler
Behandlingen är förenad med risker. Blödningar kan uppstå. Därför finns strikta regler för vilka patienter som kan komma i fråga:
" Patienten ska ha en stroke som beror på en propp, inte på en blödning.
" Patienten måste komma under behandling tidigt, inom tre timmar.
" Patienten får inte ha en svår stroke, en äldre blödning i hjärnan, äta blodförtunnande medel eller på annat sätt ha en förhöjd risk för blödningskomplikation.
" Patienten får inte ha en alltför liten stroke, då anses risken med behandlingen överstiga nyttan.

Främst för ett fåtal
Sammantaget är det bara en mindre andel, fem-tio procent, av patienterna som kan komma i åtnjutande av den.
- Här i Gävle kommer det att handla om någon enstaka patient i månaden, säger Johannes Larsson.
För de utvalda kan behandlingen innebära en dramatisk skillnad.
De kan överleva, slippa svåra hjärnskador och undvika ett livslångt handikapp. Även om trombolysbehandlingen i sig är dyr väntas den ändå bidra till sänkta vårdkostnader.
Behandlingen ställer stora krav på sjukvårdsorganisationen som under stark tidspress ska se till att rätt patienter väljs ut.
Bland annat måste det finnas beredskap för att akut utföra de datortomografiska undersökningar som är nödvändiga.
För den enskilde patienten blir det än viktigare att så snabbt som möjligt ta sig till sjukhus så fort de första symptomen visar sig.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons