Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny superklinik på sjukhuset

GÄVLE
Fyra kliniker vid länssjukhuset i Gävle har slagits ihop till en ny "superklinik". Chefen har rekryterats från näringslivet och förhoppningen är att han ska komma med nya impulser till sjukhuset.

Annons
- Det är bra att få in en person som ser på verksamheten med andra ögon, säger sjukhusdirektör Lena Munkhammar.

Ökat samarbete
Det är fyra kliniker inom medicinblocket - medicinkliniken, geriatriska kliniken, lungkliniken och infektionskliniken - som sedan årsskiftet drivs som ett gemensamt verksamhetsområde.
Tanken med fusionen är att öka samarbetet.
- Klinikerna har i stor utsträckning samma patienter och närliggande problemställningar. Det finns en naturlig koppling som ger möjlighet till samverkanslösningar, säger Lena Munkhammar.
Samordningen ger också sparmöjligheter.
- Vi får synergieffekter på papperssidan. Istället för att ha en administrativ apparat på fyra ställen räcker det nu med att vi har det på ett.
Förändringen innebär att tre verksamhetschefstjänster dras in. En ny chef för hela kliniken har rekryterats. Hans E Nilsson heter han och är 51 år och bosatt i Örebro. Han kommer från en helt annan bakgrund än klinikchefer normalt gör.

Civilingenjör ny chef
Han är civilingenjör och har haft olika direktörsposter inom industrin. Under 1997-2002 var han verkställande direktör vid Birka Service AB, ett dotterbolag till Birka Energi (heter numera Fortum).
Lena Munkhammar har handplockat honom till tjänsten.
- Jag träffade Hans under en managementutbildning som vi båda går på Handelshögskolan i Stockholm. Jag bad honom att söka tjänsten och det gjorde han, berättar hon.
I konkurrens med fem andra sökande fick han jobbet. Han tillträdde i början av januari. Enligt Lena Munkhammar är han en ledartyp som behövs vid länssjukhuset.
- Hans har i de företag där han jobbat varit med och slagit samman kulturer med lyckat resultat. Han har fått människor att trivas.
Hans E Nilsson har ingen sjukvårdskompetens. Det kan vara en nackdel, medger Lena Munkhammar. Men hon tror att han har fördelar som överväger.
Bland annat är han duktig på "produktifiering", något som det saknas kunskap kring på sjukhuset.
- Han kommer med nya intryck, nya erfarenheter. Han har inga lojalitetsband till någon på sjukhuset och inga förutfattade meningar utan kan vara ifrågasättande på ett nyttigt sätt.

Otaliga chefsbyten
Hans E Nilsson är kontrakterad på fyra år. Tanken är att han ska ge stabilitet åt ledningen av verksamheten, något som framförallt saknats på medicinkliniken där man det senaste decenniet genomlevt otaliga chefsbyten.
Hur Hans E Nilsson själv ser på sitt nya chefsuppdrag får vi inte veta.
GD har under en längre tid sökt honom för en intervju men han har inte ansett sig ha tid att träffa oss.
BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons