Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny syn på svensk vård

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Hemma igen. Gunilla Engblom, distriktssköterska på Brynäs hälsocentral, fick prova på att arbeta inom sjukvården i Gambia. Skillnaden är stor, konstaterar hon medan hon undersöker Ella, två månader.

GÄVLE
Hon har just återvänt till vardagen på Brynäs hälsocentral. Med sig har hon starka intryck från en sjukvård som bedrivs under betydligt enklare förhållanden.

Annons
- Det är imponerande att de kan klara så mycket med så små resurser.
Distriktssköterskan Gunilla Engblom har under en vecka fått prova på att arbeta vid en hälsocentral på landsbygden i Gambia.
Det är hennes arbetsgivare Svensk hälsovård som bekostat arrangemanget via ett nyinrättat stipendium.
Företaget har knutit kontakter med Banjalunding Health Care Center i Gambia.
Tanken är att anställda som är intresserade ska kunna få åka dit och skaffa sig en inblick i hur sjukvård bedrivs i ett u-land. Det är också meningen att man ska bistå med viss sjukvårdsmateriel.
Gunilla Engblom är den första som fått stipendiet.
- Det blev en stor upplevelse. Nu efteråt har man svårt att sortera alla intryck, säger hon.

65 000 invånare
Banjalunding Health Care Center är en vårdinrättning med ansvar för 65 000 invånare. Tyngdpunkten i verksamheten ligger på barn- och mödrahälsovård men man bedriver också viss akut- och förlossningsvård.
Gunilla Engblom fick bland annat följa med ett vårdteam ut till en liten by för att vaccinera barn. Utanför vaccinationslokalen stod mammorna med sina barn på ryggen och väntade.
Gunilla svarar normalt för barnavårdsverksamheten på Brynäs hälsocentral och kunde konstatera att vaccinationsrutinerna skiljer sig åt.
- Hos oss sätter vi på ett plåster efteråt, i Gambia använder de tummen för att stoppa blödningen. De har helt enkelt inte samma materiella resurser som vi.
Gambia har annars ett ambitiöst barnvaccinationsprogram. Deltagandet är också mycket stort, större än i Sverige faktiskt.

Föder utan smärtlindring
De medicinska och tekniska faciliteterna är i övrigt på en relativt låg nivå . Förlossningar görs till exempel utan den smärtlindring och de hjälpmedel som finns på en svensk förlossningsavdelning.
Gunilla Engblom hjälpte själv till vid en förlossning.
- Det var den starkaste upplevelsen under resan, säger hon och berättar livfullt om hur kvinnan födde i sina privata kläder på en enkel galonbrits, hur barnet tvättades i en gammal zinkbalja och hur mammans kläder sedan användes för att svepa in barnet.
Allt gick bra, trots att det var en förlossning med vissa komplikationer.
- Personalen får vara beredd på att ta hand om allt. Och de klarar det mesta, trots de enkla förhållandena. Det är fantastiskt att se.
En slutsats som Gunilla Engblom drar efter sitt besök i Gambia är att man som svensk vårdanställd är lite bortskämd.
- Man får en annan syn på sina egna arbetsförhållanden. Vi har det inte så illa i Sverige som vi ibland kanske tycker, säger hon.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons