Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny upphandling av privat hälsovård?

GÄVLE
Det blir sannolikt en ny upphandling redan i vår av de två privatdrivna hälsocentralerna i Gävle. Nuvarande entreprenör har sagt upp avtalet med landstinget i förtid.

Annons
- Vi vill gärna fortsätta driva hälsocentralerna men inte med nuvarande förutsättningar, säger Lars Brune, VD på Svensk hälsovård AB.
Brynäs hälsocentral och Gävle hälsocentral drivs sedan år 2000 av primärvårdsföretaget Svensk hälsovård. Företaget och hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle har ingått ett fyraårigt avtal som kan förlängas med ett femte år om bägge parter så önskar.

Vill ha nytt avtal
Avtalet, som kostar nämnden cirka 40 miljoner kronor per år, är nu inne på sitt fjärde år. Svensk hälsovård har bestämt sig för att avstå från det extra femte året.
Företaget vill redan nu ha ett nytt avtal som ger bättre betalt.
Svensk hälsovård vann den förra upphandlingen i kraft av att man då lade det ekonomiskt klart lägsta anbudet. Sedan dess har läget förändrats, enligt Lars Brune. Primärvårdens åtagande har ökat och kraven från befolkningen har stegrats.
Nuvarande avtal rymmer inte det mål om att öka läkartätheten till en familjeläkare per 1 500 invånare.
Inte heller ger avtalet utrymme att inrätta psyko-sociala team, något som redan finns på flera landstingsdrivna hälsocentraler.
- För att hänga med i konkurrensen och kunna erbjuda den tillgänglighet som vi eftersträvar behöver vi fler läkare och sköterskor, säger Lars Brune.

Överraskande
På landstinget är man överraskad över beskedet från Svensk hälsovård.
- Vi hade hoppats och trott att de skulle köra ett år till. Jag tycker de har skött sig bra. Det var lite inkörningsproblem i början men i övrigt är vi nöjda, säger Ann Lidman, s, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle.
Det mesta talar för att en ny upphandling av hälsocentralerna kommer att göras. Det skulle i så fall öppna för andra intressenter att lägga anbud.
Landstinget kan också avstå från detta och istället inkorporera hälsocentralerna i den landstingsdrivna primärvården.
Men det är inget som intresserar Ann Lidman.
- Det är bra att vi har ett par hälsocentraler på upphandling, då får vi något att jämföra den övriga primärvården med, säger hon.
Vänsterpartiet är generellt sett mycket negativt inställt till privatdriven sjukvård. Frågan är dock om partiet har viljan och kraften att stoppa fortsatt privatdrift av de två hälsocentralerna i Gävle.
Landstingsrådet Lotta Lagnander, v, säger att hon inte vill ha någon åsikt i frågan innan den diskuterats i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Om det blir en ny upphandling kommer den att genomföras under våren. Ett nytt avtal ska börja gälla från den 1 januari 2004.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons