Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny urnlund på gång

GÄVLE
Kyrkogårdsförvaltningen planerar en ny urnlund på Skogskyrkogården. Förvaltningen vill också göra Rosa kapellet till kolumbarium, gravurnekammare.

Annons
- Vi jobbar med en utredning. När vi har öppet hus på kyrkogårdens dag i september ska vi kunna ha ritningar och handlingar att visa, säger kyrkogårdschef Göran Arvidsson om Rosa kapellets framtid.
Kapellet står tomt i dag och tanken är att göra om det till begravningsplats för urnor. Det skulle innebära en renovering både in- och utvändigt, samt att sätta in speciella fack där urnorna gravsätts.
Något allmänt kolumbarium har inte Gävle i dag berättar Göran Arvidsson. Hur många gravplatser det blir och när det kan vara klart kan han inte svara på ännu.
Planerna på den nya och fjärde urnlunden har hunnit längre. Den är tänkt att ligga i närheten av Rosa kapellet och ha 440 gravplatser. En gravplats har utrymme för två urnor och en liggande stenplatta. Enligt förslaget ligger de i en solfjäder runt det ställe som är avsett för blommor, kransar och ljus.
- Vi ska göra i ordning en fin plats som är naturlig att sätta sina vaser på, säger Göran Arvidsson.
Kyrkogårdsförvaltningen vill också göra en ny parkeringsplats bakom kapellet.
Förvaltningen har sökt tillstånd för både urnlunden och kolumbariet hos länsstyrelsen. Planerna måste först få godkänt enligt kulturminneslagen innan de kan förverkligas. Göran Arvidsson hoppas att urnlunden ska kunna vara klar till nästa år.
ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons