Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utrustning ska få fart på nätet

GÄVLENu ska bredbandsstrulet i Sätra få ett slut. I går anlände den nya utrustningen till Sverige med flyg från Frankrike och budades till Gävle i bil.

Annons
- Vi står och väntar på den alldeles nu, meddelade Gavlegårdarnas tekniske chef Ulf Gustafsson i telefon vid 16-tiden i går.
Men bolaget väntar till i dag med att byta ut de gamla delarna. Anledningen är att de inte ville störa trafiken på fredagskvällen.
- Nätet går bra nu så vi sätter i gång i morgon förmiddag, sa Ulf Gustafs- son.
Enligt Ulf Gustafsson fungerade trafiken redan i går betydligt bättre än på mycket länge. Anledningen är att Gavlegårdarna i veckan stängt av 20 datorer med virus som belastat utrustningen hårt.

Tvingas stänga av
- Tio av de datorerna har vi släppt in igen. Men vi kommer tyvärr att behöva stänga av ännu fler.
Gavlegårdarna stänger till exempel av användare som ägnar sig åt så kallad portscanning som innebär att de försöker ta sig in i andra personers datorer.
- Många användare tror att de är anonyma men vi kan se trafiken och vet exakt vilken lägenhet det handlar om. Vi kommer att stänga av de som portscannar och tala om att om de inte slutar så är de inte välkomna igen.
Dessutom är det nu klart att studentlägenheterna i Sätra kommer att få en direktkoppling till Sunet, det stora datornät som de svenska universiteten har.


ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund_gd.se

Mer läsning

Annons