Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vädjan för Lejla

GÄVLELåt Lejla Numanovic och hennes familj få fira jul i fredDet vädjar advokaten Tryggve Emstedt om.I första hand yrkar han ännu en gång att utlänningsnämnden inställer verkställigheten tills vidare.

Annons
För ett par veckor sedan färdigställde Tryggve Emstedt återigen en ansökan om uppehållstillstånd för familjen. Där hävdade han bland annat att utlänningsnämnden inte tagit hänsyn till att Lejla ska bedömas enligt en särskild paragraf på grund av sitt handikapp. Hon har en missbildning från födseln och saknar ändtarmsöppning.
Familjen - förutom Lejla även mamma, pappa och lillebror - har sedan de anlände till Sverige i maj 2000 fått en rad avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Hela familjen mår i dag mycket dåligt.
Mamman har till exempel blivit inlagd flera gånger för psykiatrisk vård.
I den senaste skrivelsen från Tryggve Emstedt åberopar han ytterligare intyg från en psykolog som stöd för ansökan om uppehållstillstånd.
Psykologen skriver i ett intyg bland annat att Lejla är tydligt nedstämd och ger ett allvarligt och tystlåtet intryck. Hon förefaller sluten och instängd i sig själv, konstaterar psykologen.
Han skriver också att pappan är i akut behov av psykiatrisk omvårdnad och behandling.
- Om utlänningsnämnden finner att det absolut inte går att inställa verkställigheten tills vidare eller alternativt besluta om ett tillfälligt uppehållstillstånd så yrkas det i vart fall att man nu låter familjen få lugn och ro över jul och nyår, skriver Tryggve Emstedt.
Detta, menar han, eftersom det är en period som typiskt sett stressar en flyktingfamilj mest.
- En period när alla omkring en är på väg att skapa så goda förutsättningar som möjligt för en trevlig jul innebär en extra börda för en så här utsatt familj.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons