Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny valfrihet för starrpatienter

GÄVLENu ska det bli möjligt för alla gråstarrpatienter i Gävleborg att på landstingets bekostnad låta operera sig utanför länet. Hittills har den möjligheten inte funnits för patienter som redan opererats på ena ögat men behöver operation på det andra.

Annons
Förändringen innebär nya möjligheter till snabbare behandling för patienter som i dag är oprioriterade och måste köa i åratal.
- Nästan alla andra landsting har gått ifrån den begränsning vi har i dag, säger finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.
Det var i samband med landstingsfullmäktiges behandling av reviderad budget för 2003 som Ingrid Liljegrääs redovisade planerna på att utöka valmöjligheterna för gråstarrpatienterna. Ett förslag är under beredning och kommer att tas upp i landstingsstyrelsen.
Tanken är att alla gråstarrpatienter ska omfattas av de valmöjligheter som gäller generellt inom sjukvården i Sverige. Som patient har man i dag i princip rätt att själv välja var man ska behandlas eller opereras. Kravet är att det sjukhus eller den klinik man väljer är offentligt driven eller har avtal med ett landsting.

Saknar egna resurser
I Gävleborg gäller valmöjligheten endast prioriterade patienter. Dit räknas inte alla gråstarrpatienter. De som redan gråstarropererats på ett öga men får gråstarr även på det andra står utanför.
Landstinget i Gävleborg saknar personella resurser att själv ta hand om dessa patienter inom rimlig tid. Därför har en lång kö bildats.
Nu anser landstingsledningen att ekonomin är så god att även dessa patienter ska få möjlighet till snabbare operation.
- Människor blir allt äldre, det betyder att fler får problem med gråstarr. Även om man opererat ena ögat och ser bra på det innebär det svårigheter i vardagen att få gråstarr även på det andra, säger Ingrid Liljegrääs.
Resultatet blir bättre ju tidigare man opererar, därför är det inte bra att låta patienter vänta, påpekar hon.

9 000 per operation
Det handlar inte i första hand om att operera patienterna inom Gävleborgs gränser utan att erbjuda dem operation utanför länet, vid till exempel privatkliniken Medocular i Uppsala som landstinget anlitat i flera omgångar.
Exakt vad detta kommer att kosta är oklart, det beror på hur många som låter operera sig utanför länet. Varje gråstarroperation kostar landstinget 8 000-9 000 kronor.
I dag står cirka 1 500 patienter i kö till gråstarroperation i Gävleborg. Maxväntetiden är beräknad till 120 veckor i Gävle och 102 veckor i Hudiksvall.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons