Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya energibesparingar på gång

/
  • Olika lågenergilampor ger olika ljus, men ingen är riktigt lik glödlampan. I det energismarta huset kan man jämföra, visar Berit Carlsson från Energimyndigheten, en av de myndigheter som står bakom utställningen.
  • Nyaste sortens blandare kan spara tusen kilowattimmar per år. Men till just den här kranen, som automastiskt går tillbaka till energisparläge när man släpper den, behöver man tre händer för att kunna diska en stekpanna.
  • Datorer är ännu inte energiklassmärkta, men med en grenkontakt drar apparaterna i alla fall ingen el när de inte används.
  • Ett energismart kök: Kyl-frys klarar de hårdaste energikraven, spisen har induktionshäll och varmluftsugn och diskmaskinen drar bara tio liter vatten per disk.

Om några år blir det lättare att spara el.
– Det kommer energimärkning av TV-apparater nästa år. Och lågenergilamporna blir säkert också bättre inom några år, säger Berit Carlsson från Energimyndigheten.

Annons

”Energismarta huset” ingår i en kampanj från Energimyndigheten, Boverket och Naturvårdsverket. Huset har turnerat i Sverige sedan 2007. Nu finns det, uppdaterat och fräscht, på Bomässan i GTK-hallen på Sätraåsen i helgen.

I huset finns tips om vad man kan göra för att minska energiåtgången och spara både el och pengar. Man kan spara mycket genom att välja rätt fönster och dörrar, kyl eller TV, men det handlar faktiskt lika mycket om vårt beteende, menar Berit Carlsson.

– Det är bra att välja en kyl-frys som är märkt med A+ eller A++. Men om man har för låg temperatur inne i skåpet eller sätter in varm mat i kylen, då drar kylen naturligtvis mer än vad märkningen anger, säger hon.

– Med diskmaskinen är det samma sak. Den diskmaskin vi visar förbrukar bara tio liter varmvatten per disk. Men vad hjälper det om vi sköljer disken i 25 liter rinnande varmvatten först?

Hemelektroniken drar allt mer el i hemmen och nya TV-apparater drar ofta betydligt mer ström än de gamla. Men det lönar sig att fråga efter energiåtgången. När Energimyndigheten nyligen testade tio TV-apparater skilde det 50 procent mellan den som drog mest och den som drog minst – och den som drog minst el hade också lägst pris och bäst bild.

Att byta glödlamporna mot lågenergilampor är ett enkelt sätt att spara energi. I och med att glödlamporna steg för steg ska förbjudas kommer alla att tvingas byta.

Men alla gillar inte lågenergilamporna, som ofta ger ett kallt ljus. I Energismarta huset finns en ramp där man kan jämföra olika lågenergilampor.

– Förbudet mot glödlamporna kommer att sätta press på tillverkarna så att de tar fram alternativ med bättre ljus. Och det är skillnad på olika lampor redan nu, säger Berit Carlsson.

– Vill man ha riktigt bra ljus ovanför bordet ska man kanske välja en halogenlampa i stället. Den ger bra ljus, håller tre gånger så länge som en glödlampa och drar 30 procent mindre energi, säger hon.

Energirådgivare från hela Gävle-Dalaområdet kommer att finnas vid Energismarta huset på Bomässan under helgen för att ge råd om hur man kan spara energi i hemmet.

Knappt ett 70-tal utställare medverkar på årets mässa, som arrangeras för andra gången. Entrén kostar 100 kronor för vuxna och 40 kronor för barn.

Mer läsning

Annons