Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya förslaget för väg 56 hotar tennishall och fotbollsplan i Valbo: "Skulle vara en katastrof"

/
  • Fotbollsplanen i Sofiedal används av ungefär 250 barn och ungdomar.
  • Såväl tennishallen (i bakgrunden) som fotbollsplanen ligger i vägen för väg 56 planerade anslutning till E16,
  • Lastbilarna susar förbi på E16 precis intill fotbollsplanen.
  • Tennishallen måste flyttas, enligt förslaget.
  • – Det skulle innebära en otrolig platsbrist för oss om planen försvann, säger Carina Ronnerfors, kanslist på Valbo fotbollsförening.
  • Trafikverket har valt bort alla alternativ utom nummer 5 och 7.

Efter protester från boende har Trafikverket backat från planerna på att dra nya väg 56 rakt genom bostadsbebyggelsen i södra Valbo.
I stället hotas nu tennishallen och fotbollsplanen i Sofiedal.

Annons

TV-inslaget: Valbo fotbollsförenings kanslist Carina Ronnerfors berättar om hur klubben ser på det nya förslaget

Turerna runt olycksdrabbade riksväg 56 mellan Valbo och Hedesunda har varit många och pågått i årtionden. Trafikverket utreder hur den smala och krokiga vägen kan göras om för att bli mer trafiksäker. De senaste tio åren har 33 olyckor inträffat där, varav tre med dödlig utgång.

I en förstudie som blev klar för några år sedan fanns sju olika alternativ för hur vägen skulle kunna göras om. Så småningom ströks fyra av dem. Återstod gjorde de förslag som boende i trakterna runt Överhärde och Stackbo i södra Valbo var mest kritiska till och som innebar att vägen skulle få en ny dragning rakt genom bebyggelsen där. De alternativ som hade valts bort gick ut på att dra vägen genom skogen längre österut eller väster om Rörberg.

Läs mer: Vägen kan förstöra idyllen

Protesterna blev massiva och snart meddelade Trafikverket att samtliga sju alternativ skulle utredas på nytt. Det har nu gjorts. Och den här gången tycks det som att myndigheten har lyssnat på de boende då alternativen att dra vägen genom bebyggelsen har strukits.

En som känner lättnad är Monica Wikström som bor i Stackbo. Hon har länge kämpat mot att vägen ska dras genom lantbruksidyllen där. Ingen har vetat exakt hur de skulle drabbas.

– För vår del i lilla Stackbo känns det ganska ljust just nu. Det hade jag inte vågat drömma om från början eftersom Trafikverket var så väldigt anti alla våra förslag. Förra året var det nästan klubbat att vägen skulle gå genom Stackbo, säger hon.

I stället återstår nu två förslag till ny sträckning av vägen (alternativ fem och sju på kartan i bildspelet ovan).

Läs mer: Trafikverket avslår fem förslag för ny sträckning av väg 56 – nu återstår två möjliga alternativ

Det ena alternativet är att vägen får en helt ny dragning från Hedesundatrakterna, genom skogen norr om Hästbo och vidare ut på antingen väg 509 eller direkt ut på E4 via en ny anslutning.

I det andra alternativet går vägen i stället i en båge öster om Valsjön för att ansluta till E16 i Sofiedal i Valbo. Det innebär att ny anslutning till E16 måste byggas – vilket hotar Valbo tennishall och fotbollsplanen närmast E16. I utredningen står det att tennishallen måste flyttas och en del av fotbollsplanen tas i anspråk. Det kommer som en nyhet för de idrottsföreningar som är verksamma där.

– Vi har inte hört någonting om det. Det låter inte alls bra, säger Roger Schröder, ordförande för Valbo AIF tennis.

Enligt honom för klubben dialog med kommunen om att bygga ut tennishallen eftersom de är trångbodda.

– Vi har kommit så pass långt att vi håller på att ta fram kalkyler. Kommunen har inte sagt ett ord om det här. Jag undrar hur de har tänkt, säger han.

Även Valbo fotbollsförenigs ordförande Ari Karttunen blir upprörd när han får höra om planerna.

– För oss skulle det vara en katastrof! Vi har alla våra ungdomslag där. Skulle man ta den planen av oss... jag törs inte tänka tanken! säger han.

Omkring 250 barn tränar där, berättar föreningens kanslist Carina Ronnerfors.

– Det skulle innebära en otrolig platsbrist för oss om planen försvann, säger hon.

Läs mer: Omstritt vägbygge skuts upp – igen

Klubben har länge kämpat för att få en ny konstgräsplan i anslutning till Åbyvallen i Valbo. Men hittills har kommunen inte haft pengar till det.

– Det är det alternativ vi kan se. Fler planer och omklädningsrum på Åbyvallen, säger hon.

Enligt Ragnhild Brändeskär, handläggare på Trafikverket, var tanken med Sofiedal-lösningen först att väg 56 skulle ansluta till E16 en bit längre österut, vid Nybokrysset. Men då skulle vägen behöva gå rakt över jordbruksmarken söder om E16.

– Nu tangerar vi jordbruksmarken i stället för att gå rakt igenom, säger hon.

Någon dialog har ännu inte förts med idrottsföreningarna eftersom utredningen inte är klar. Tidigast nästa vår räknar Trafikverket med att ha bestämt sig för antingen Sofiedal-alternativet eller att dra vägen längre österut norr om Hästbo.

Monica Wikström i Stackbo hoppas på det senare. Det skulle drabba minst antal människor, menar hon. Men än vågar hon inte andas ut.

– Svängde Trafikverket så här fort kan de svänga igen, säger hon.

Hon tycker att det är jobbigt att vänta på besked.

– Varje månad har de pratat om att vi ska få besked, sedan har det dragit ut på tiden. Jag pratar med Trafikverket minst var 14:e dag. Det skulle kännas skönt om de bara bestämde sig så att vi kunde släppa det här, säger Monica Wikström.

Läs mer: Trafikverket bromsar om väg 56

Mer läsning