Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya gruppbostäder på gång

Omvårdnad Gävle har länge haft ett behov av fler gruppbostäder för utvecklingsstörda och personer med psykiska funktionshinder.
Vissa personer har väntat i över två år på en bostad
Nu finns äntligen en tydlig plan för hur problemet ska lösas.

Annons

I dag finns 14 personer i Gävle som har beviljats att flytta in i en service- eller gruppbostad men som efter tre månader ännu inte fått någon plats.

Den person som väntat längst har stått i kö sedan oktober 2006. Att kommunen inte verkställer besluten inom rimlig tid är ett brott mot lagen och kan leda till att länsstyrelsen kräver vite.

Problemet för omvårdnadsförvaltningen har varit att få hjälp att hitta tomter för nybyggen eller befintliga fastigheter som går att bygga om till gruppbostäder.

Men nu har Gavlegårdarna och kommunledningskontorets fastighetsstrateg gjort gemensam sak och kunde igår presentera en långsiktig plan för politikerna i omvårdnadsnämnden.

– Bristen på gruppbostäder är en lång historia där vi misslyckades under 2008, säger nämndens ordförande Vivi-Anne Sundqvist, S.

Enligt planen ska fyra gruppbostäder för utvecklingsstörda stå klara under hösten 2010. Redan om en dryg månad kan kommunen dessutom erbjuda fem platser på ett gruppboende för psykiskt funktionshindrade. Platserna skapas genom att ett redan befintligt bostadshus på Nygårdsvägen i Bomhus byggs om.

– Den första april blir det klart. Då har vi inte längre någon kö för den gruppen, säger Marita Olsson Narving, administrativ chef på omvårdnadsförvaltningen.

Enligt Marita Olsson Narving måste kommunen skapa ett nytt gruppboende per år fram till och med 2014 för att möta behovet av platser.

– I dag är det fler och fler yngre i de här grupperna som vill flytta hemifrån och som frågar efter bostad, säger Vivi-Anne Sundqvist.

Mer läsning

Annons