Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya läkare till Andersberg

GÄVLE I nästa vecka inleder landstinget i Gävleborg upphandlingen av fyra läkartjänster vid Andersbergs hälsocentral. Flera vårdbolag har redan visat intresse för att etablera sig vid den läkartomma mottagningen.

Annons
Det var i december som landstingsstyrelsen beslutade att lägga ut en del av Andersbergs hälsocentral på entreprenad. Fyra läkartjänster ska upphandlas medan resten av verksamheten blir kvar i landstingets regi.

Beslutet föranleddes av att hälsocentralen sedan länge lider stor brist på läkare. Efter hyrläkarstoppet, som infördes i höstas, är läget mycket ansträngt. För patienterna är det svårt att få en läkartid. Primärvården har tvingats hålla extra läkarmottagningar på lördagar för att beta av den kö med uppemot 200 patienter som bildats.
Allt hopp sätts nu till den förestående läkarupphandlingen. Att bara upphandla läkartjänsterna vid en hälsocentral är ett relativt nytt grepp i Vårdsverige. Modellen prövas just nu i Nordanstig och kommer att införas i Bollnäs.
- Själv fick jag idén från Skutskär där man har en liknande modell, säger Anneli Hultman, primärvårdsdirektör i Gästrikland.

För entreprenören blir det ett mer begränsat åtagande jämfört med att ta över hela hälsocentralen. Det kan vara ett tilltalande alternativ för till exempel en grupp läkare som vill jobba tillsammans, menar Anneli Hultman.

Hon tror att det finns ett intresse för att etablera sig i Andersberg. Dels lockar det begränsade åtagandet, dels är vårdbolagen just nu på jakt efter nya marknader sedan efterfrågan på hyrläkare kraftigt minskat.
- De som hört av sig till oss och visat intresse har just varit bolag som vi tidigare hyrt läkare av, säger Anneli Hultman.
Upphandlingen gäller fyra läkartjänster, inte fyra läkare. Det är alltså inte säkert att det blir fyra individer som kommer att sköta läkarmottagningen i Andersberg.

- Nej, det kan kanske bli åtta läkare som delar på arbetet. Men det är ändå bättre än att det kommer nya doktorer varje vecka så som det fungerat med hyrläkarna, säger Anneli Hultman.
Ekonomiskt väntas upphandlingen bli en dyrare lösning jämfört med att driva läkarmottagningen i egen regi. Läkarna kommer att tjäna mer än vad landstingets familjeläkare gör. Däremot väntas inte kostnaderna bli så höga att de hamnar på hyrläkarnivåer.

Anbudstiden går ut den 17 februari. Tanken är att landstinget därefter ska teckna avtal med en entreprenör och att hälsocentralen så snabbt som möjligt blir läkarbemannad.
- Min förhoppning är att nya läkare ska finnas på plats i juni. Men det kanske är lite väl optimistiskt, kanske dröjer det ytterligare någon månad.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons