Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya småhus trots protester

/

GÄVLE
Det blir en exploatering av parkområdet i kvarteret Lysmasken i bostadsområdet Olsbacka i Gävle. Protesterna från de närboende och länsstyrelsen bet inte på kommunfullmäktige.

Annons
Med bred marginal röstade man igenom den nya detaljplanen som medger bygget av fem småhus. Enbart miljöpartisterna motsatte sig planen.
- Men vi är inte kritiska på grund av naturvärdet och vi vill inte värna det för all framtid från exploatering. Vi tycker bara att det är fel att bygga bara fem ynka villor där, när man kunde göra något annat med området istället. Som att bygga studentbostäder, menade oppositionsrådet Bodil Ceballos, mp.
Förutom vänsterns Thomas Pettersson, som tyckte att en villabebyggelse skulle försämra områdets estetik, så ställde sig övriga partiers talare helt bakom exploateringsplanerna.
Krister Jönsson, fp, påpekade att man måste göra något för att kunna beta av kommunens långa kö på folk som vill ha mark att bygga villor på.
Carina Blank, s, tyckte att det är ett bra förslag att kunna erbjuda nya människor ett boende i ett redan väl etablerat område som Olsbacka. Hon tyckte att det är okej att låta ett grönområde vara som det är om man inte som nu är i stort behov av att ge plats åt de som står i tomtkön.
Redan för tre år sedan väckte idén om att bebygga kvarteret, som ligger mellan Västerbågen, Bergsgatan och Ingebovägen, skarp kritik från de närboende. Då stoppade bygg- och miljönämnden den nödvändiga detaljplaneändringen som kommunstyrelsens mark- miljö- och plandelegation hade beställt.
I februari 2002 bestämde delegationen att arbetet skulle fortsätta. Trots nämndens skepsis mot planerna.
I början av augusti lämnade de närboende in namnlistor mot planerna i samband med utställningen av detaljplanen. I slutet av samma månad sköt nämnden upp ett beslut i frågan och i september sa man nej med minsta möjliga marginal, där flera partier var splittrade internt.
Ärendet gick vidare till kommunstyrelsen och igår fullmäktige, där det vann gillande av en stor majoritet.
De närboende har menat att en bebyggelse av parkområdet leder till att ett attraktivt område skövlas. De har även fått stöd av naturskyddsföreningen och länsstyrelsen i sin bedömning att det borde finnas bättre områden för nybebyggelse.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons