Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya sparkrav hotar nästa år

Barn och ungdomsförvaltningen ser än så länge ut att kunna klara av budgeten för 2009. Men inför nästa år ser det mörkare ut. För att undvika att behöva varsla fler lärare nästa år hoppas man på ett utökat anslag från kommunledningen.

Annons

För 2008 slutade barn och ungdomsförvaltningens resultat på minus 11,2 miljoner kronor. Förvaltningen har nu fått en sträng uppmaning från kommunledningen om att hålla sig inom budgeten för 2009. Än så länge ser det ut som att man klarar av det.

Prognoserna pekar mot ett nollresultat för 2009. Det uppnås bland annat genom de skolsammanslagningar och uppsägningar av lärare som är beslutade sedan tidigare.

–  Men vi får inte dra på oss några nya kostnader om vi ska lyckas uppnå ett nollresultat, konstaterar barn och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark, S.

Det finns orosmoln som kan leda till att ekonomin för de kommunala skolorna försämras. I den nuvarande budgeten har man till exempel inte räknat med de elever som de kommunala skolorna förlorar när Engelska skolan i höst startar nya klasser i årskurs fyra och fem.

Men även om man lyckas klara ekonomin 2009 så är inte turbulensen över. Till läsåret 2010-2011 ser det ut som att barn- och ungdomsförvaltningen behöver spara ytterligare 14 miljoner kronor.

Det kommer att bli upp till kommunledningen att avgöra om dessa pengar ska sparas på skolorna eller om barn och ungdomsförvaltningen ska få mer pengar för att klara av situationen på andra sätt.

– Vi hoppas att vi kan få en utökad budget så att vi inte behöver lägga fler varsel. Vi skulle vilja göra en utbildningssatsning för ett antal lärare istället, säger Jens Leidermark, S.

Mer läsning

Annons