Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Strömvallen bra affär?

/
  • Möjlig ny vy.Konserthuset, det planerade hotellet och nya Strömvallen.
  • Journalisten Roger Kellerman är imponerad av planerna och tycker att Gävle skulle få en unik anläggning, mitt i stan. Och för Gävle skulle den kunna ge många sköna miljoner.

En ny fotbollsarena med tillhörande konferensanläggning och hotell kan dra in sköna pengar till Gävle. Men då måste kommunen starta en kongressbyrå som lockar evenemang till anläggningen.
– Det kommer inga stekta sparvar flygande, man måste jobba hårt, säger Roger Kellerman, journalist och expert på mötesindustrin.

Annons

I går besökte han Gävle, inbjuden av projektorganisationen bakom planerna för nya Strömvallen.

Roger Kellerman, med 25 års erfarenhet av turist- och besöksnäringen, har sett ritningarna och tagit del av projektet. Han är övertygad om att satsningen skulle vara lönsam för Gävle och för regionen.

– Jag är klart imponerad av det man vill göra, säger Roger Kellerman.

I Borås, en något större stad än Gävle, får kommunen tillbaka 32 gånger de pengar som satsats. Enligt Roger Kellerman finns det ingen anledning att tro att utfallet skulle bli sämre i Gävle, om byggplanerna också följs upp med en stark säljorganisation. Den utvecklingen är på gång i flera svenska städer, som startat egna kongressbyråer.

Med de nuvarande planerna skulle staden få en sammanhållen anläggning, som dessutom ligger centralt. Det är snudd på unikt i Sverige, där många städer tvingas bygga i mindre lämpliga lägen. Och närheten till Gavleån är en attraktion i sig, tycker Roger Kellerman.

Konferenser och stora kongresser drar en tiondel av besökarna inom turistnäringen, men genererar 25 procent av intäkterna. I Sverige är omsättningen inom den så kallade mötesindustrin 59 miljarder. I krisens spår minskar omsättningen, men är fortfarande på en hög nivå.

– Jag skulle tycka att det var konstigt om inte Gävle vill vara med och ha en del av den kakan.

Han är övertygad om att det finns en marknad att bearbeta och fick medhåll av konserthuschefen Beryl Lunder på presskonferensen i går.

– Vi tvingas tacka nej till konferenser varje vecka, därför att vi inte har plats. Vi har säkert förlorat miljoner på det. Rätt byggd ser jag många möjligheter i det här, säger hon.

Projektgruppen bakom planerna var med på presskonferensen i går men hade inga nya idéer att presentera. Den politiska processen är igång och i dag går tiden ut för samrådsförfarandet. Då ska också bygg- och miljönämnden säga sitt om planerna.

– Nu avvaktar vi och ser vad som kommer att hända, säger Anders Svensson på FastPartner.

Mer läsning

Annons