Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya svenskar får försäkringshjälp

GÄVLE
Sedan tre år tillbaka leder Bijan Shafiei Folksams integrationsprojekt. I dagarna börjar projektets två första försäkringssäljare i distriktet.

Annons
- Vi vill hjälpa nya svenskar med så väldigt viktiga frågor som försäkringar och trygghet, säger Bijan Shafiei.
Han var tidigare projektledare i hyresgästföreningen. Där fick han idén till gruppförsäkringar för invandrarföreningar och skrev till Folksam som nappade. Han började hålla informationsmöten i bland annat Sandvikens kurdiska förening. Det ledde till att den nu har gruppförsäkringar för begravning och olycksfall, något som väckt intresse även utanför föreningen.

Hela landet
Intresset från invandrarföreningar är stort i hela landet berättar han. Flera gånger i veckan pratar han försäkringar i närradio, många föreningar har bildat försäkringskommittéer och flera har tecknat gruppavtal.
Maria Rudolphi, marknadsområdeschef för södra Norrland, berättar att en del av projektet också har varit att översätta försäkringsinformation till fler språk. En rikskundtjänst där de anställda kan svara på frågor på 16 språk har också öppnat i Malmö.
Nuri Hajo och Shahab Parto har precis gått bolagets tre veckor långa säljarutbildning. Båda inleder en ny yrkesbana. Shahab Parto känner att försäkringar är något han vill arbeta med i framtiden.
- Jag tycker att det är intressant.
- Jag vill hjälpa människor, inte bara invandrare utan alla kunder.
Han jobbade tidigare på Ericsson och kom till Folksam via Bijan Shafiei och Iranska föreningens försäkringskommitté. Han har den här veckan börjat som ombud, säljare med provision. Förutom svenska och engelska kan han prata med kunder på farsi, persiska.

Inte bara prat
Nuri Hajo arbetade tidigare som flyktingsamordnare och tolk och räknar med att få användning för kunskaperna i kurdiska, turkiska och arabiska. Till skillnad från Shahab Parto kommer han att i första hand vända sig till invandrarföreningar.
- Jag ska jobba i Bollnäs, Söderhamn, Ovanåker och även i Hudiksvall.
Han är ordförande i Bollnäs kurdiska förening och med i den kurdiska föreningen i Sandviken.
Bijan Shafiei betonar Folksams roll i projektet.
- Många pratar om integration. Folksam öppnade sina dörrar.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se

Mer läsning

Annons