Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfikna poliser riskerar åtal

GÄVLE En eller flera poliser i Gävleborg har sökt uppgifter i interna register om mordet på Anna Lindh. Ingen polis från Gävle eller länet har såvitt känt deltagit i utredningen. Därför kan det vara fråga om dataintrång.

Annons
Polisens interna register är sekretessskyddade. En polisman får bara söka uppgifter han eller hon behöver i tjänsten. Det är förbjudet att söka information om personer bara för att man är nyfiken.
I samband med utredningen av mordet på utrikesminister Anna Lindh gjordes ett rekordstort antal sökningar på den först misstänkte 35-åringen och den senare häktade Mijailo Mijailovic. Sammanlagt gjordes 315 sökningar varav flera i polisdistrikt som inte på något sätt var inblandade i utredningen.
Även anställda inom polismyndigheten i Gävleborgs län har sökt uppgifter. Cheferna för Gävlepolisens kriminalavdelning och länskriminalens spaningsrotel, som borde ligga närmast till hands om det funnits behöriga skäl att göra en sökning, säger att inga utredare på deras rotlar haft anledning att slå fram information om de misstänkta i mordutredningen.
Rikspolisstyrelsen, RPS, kontrollerar just nu samtliga sökningar i sekretesskyddade register med anledning av utredningen av mordet på Anna Lindh.
RPS har förnekat att man genomför kontrollen sedan rikspolischefen Sten Heckscher kritiserat polisläckor.
Den eller de tjänstemän som saknat behörighet att söka information i Anna Lindh-utredningen riskerar åtal för dataintrång.
Mats Hedström

Mer läsning

Annons