Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfikna tog en titt i arkivet

GÄVLEÅttiotalet historieintresserade sökte sig till länsmuseet faktarum i går för att ta del av den landsomfattande Arkivens dag. Bilderna av spårvagnar från 1909 lockade, liksom chansen att ställa frågor till arkeologer och byggnadsantikvarier.

Annons
Arkivarien Anna Forsberg berättade att det var många som inte brukar vara där annars som hittade till faktarummet och de övriga lokalerna i museet.
- Det är kul att kunna visa upp våra samlingar, sade hon.

Om Hille socken
Olof Wedin passade på att gå igenom en pärm med historiska fakta om Hille socken. Han är engagerad i hembygdens förflutna och ordförande i stiftelsen kring 1700-talsgården Lars Ors i Oppala.
- Arkiven är värdefulla. Det försvinner så mycket byggnader när man bygger om. Speciellt ladorna på landsbygden. Det är viktigt att det bevaras fakta om dem i arkiven, menade han.
Förutom länsmuseet hade även folkrörelsernas arkiv och stadsarkivet i Gävle öppet hus i går, liksom Sandvikens kommuns centralarkiv och föreningen för hembygdsvård i Österfärnebo.
Arkivens dag firades över hela landet och är ett samarbete mellan 450 olika arkiv. Årets tema var skandaler av olika slag.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons