Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfunkis ersätter 1700-talshus

/
  • Arkivfoto:GUN WIGH Revs. I augusti revs Klintbergska gården. Hus i nyfunkisstil ska ersätta 1700-talsgården.

GÄVLEI augusti revs 1700-talsbyggnaden Klintbergska gården vid Borgmästarplan i Gävle.Nu annonserar Anders Högberg efter personer som är intresserade av de "exklusiva villatomter" som han vill stycka av.

Annons
Hur många tomter det kan bli på den 4 000 kvadratmeter stora rivningstomten är inte bestämt, säger Anders Högberg, som företräder det kommanditbolag som formellt äger fastigheten.
- Det kan bli fyra, fem eller sex. Det beror på köparna. Är någon intresserad av parhus går det också, säger han.
Av annonsen verkar det som om köparna kommer att kunna bygga vilken sorts hus de vill, men så är det inte, säger Anders Högberg.
- Nej, då kan det ju bli i vilken stil som helst och så vill jag inte ha det. Det finns ett exempel i Villastan där man byggt ett-och-ett halvplanshus med takkupor. Det passar inte alls, säger han.
- Man lär ha en bestämd stil som man kommer överens om med kommunen. Tvåvåningshus ska det vara, för det första. I nyfunkis. Och puts är ju bra med tanke på miljön, säger han.
"Vi börjar avstyckningen snart" står det i annonsen, men det är en sanning med modifikation. Den som vill köpa en tomt vid Borgmästarplan måste bereda sig på att vänta.
- Annonsen handlar nog bara om att få in intresseanmälningar, för någon anmälan om avstyckning finns inte, och innan det blir aktuellt att genomföra en sådan krävs en ny fastighetsplan, och troligen också en ny detaljplan, säger Björn Hansson, chef för lantmäterimyndigheten i Gävle.
Den tomtindelning som gäller i dag säger att "Lövkojan 3" är en ostyckad fastighet, och det är bindande.
En ny fastighetsindelning kan göras parallellt med att man tar fram en ny detaljplan, men eftersom grannarna är sakägare och har rätt att överklaga planen, är det svårt att ange hur lång tid det tar att få fram detaljplanen.
Avstyckningen tar sedan ytterligare fyra månader att genomföra.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons