Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt attentat mot Joe Hill-gården

/
  • Joe Hill-gården i Gävle utsattes för ett brandattentat natten till söndagen.Polisen rubricerar brottet som grov mordbrand. Foto: Nick Blackmon

GÄVLE Joe Hill-gården i Gamla Gefle utsattes natten till söndagen för ett brandattentat.
Vid 05.30-tiden kastades tre hemgjorda molotov-cocktails mot fönstren. En av dem antände golvmattan inne i huset, och en annan tände eld på en gardin men bränderna slocknade av sig själva.

Annons
Förövarna hann försvinna från platsen utan att någon såg dem.
- Vi hoppas att personer som kan ha sett något kontaktar oss, säger Friedrich Vad-Schütt vid Gävlepolisen som rubricerar brottet som grov mordbrand.
- Det är en väldig tur att det inte började brinna, säger han.
Brandbomberna var tillverkade av vanliga ölflaskor fyllda av bensin. En av dem har krossat fönstren, men sedan studsat ut igen. En annan har också studsat ut och sedan börjat brinna på marken utanför huset, men innan dess också antänt gardinen. Den tredje flaskan har förövarna lyckats kasta genom fönstret så att den hamnade på golvet inne på fackexpeditionen.
Björn Mohlin, avtalssekreterare i SAC, som äger huset och har sin fackföreningsexpedition där, kallades till platsen strax efter att larmet gått. Han är glad att det inte gick värre, när han inspekterar brännmärket på golvet och brandskadade gardiner.
- Det blev bara ett sönderbränt hål i mattan, men det kunde ju ha gått mycket värre. Vi har vårt lager av kopieringspapper bara någon decimeter ifrån där det brann. Och hela kvarteret är ju ihopbyggt. Det är inte bara vårt hus som är hotat, hela kvarteret kunde ha brunnit ner, säger han.

SAC har redan tidigare diskuterat vad man kan göra för att skydda sig för attentat.
- Vi har pratat om att sätta upp fönsterluckor. Det är lite knepigt för man får inte förändra de här husen hur man vill. Men nu måste vi ha ett möte med grannarna och diskutera vad vi ska göra. Vi är ju aldrig här på nätterna, men för grannarna måste det vara hemskt, säger han.

Polisen uppger att man inte har något spår efter vilka personer som ligger bakom försöket till mordbrand. Men syndikalisterna är övertygade om att det är nynazister som ligger bakom alla attentat som drabbat Joe Hillgården de senaste åren.
- Det finns ingen annan som har intresse av att hota oss. Men det där gänget tror väl att de håller på och bedriver politik på det där sättet, säger Björn Mohlin.
- Det är ju inte bara vi som är utsatta för den här sortens attacker. Syndikalisterna i Göteborg, Malmö, Halmstad och Sandviken, olika vänstergrupper och till och med ABF har också drabbats och nazisterna skryter om attentaten på sina hemsidor. De har ju tagit på sig bombattentatet mot Joe Hill-gården för några år sedan också på sin hemsida, säger han.
På söndagseftermiddagen lade en nazistisk hemsida ut nyheten om attentatet under rubriken "Grillfest på Hillgården".
Joe Hill-gården utsattes för ett bombattentat för fyra år sedan och tre gånger sedan dess har rutor krossats, senast strax före jul. Polisen har inte lyckats gripa de skyldiga i något av fallen.

Mer läsning

Annons