Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förslag för Klintbergska rivningstomten

GÄVLEDet kommer kanske inte att byggas sex tvåvåningshus på Klintbergska tomten vid Borgmästarplan i Gävle.Politikerna i byggnads- och miljönämndens beredning har satt sig på tvären.

Annons
I somras revs 1700-talsgården vid Borgmästarplan. Anders Högberg, som företräder det kommanditbolag som äger tomten, vill stycka upp och sälja den stora tomten i sex delar.
Ett sådant förslag har Bygg- och miljökontoret redan tidigare tagit fram.
I handlingarna när kommunen gav rivningslov fanns en skiss med som visade hur det skulle bli med två tvåfamiljshus och två enfamiljshus på tomten, som ett exempel på vad som kunde vara acceptabel förtätning i området.

Detaljplan
För ett par veckor sedan hade Anders Högberg överläggningar med tjänstemännen på Bygg- och miljökontoret i Gävle. Mötet utmynnade i att kommunen skulle göra en detaljplan utifrån Bygg- och miljös gamla förslag.
Dessutom enades man om att byggnaderna skulle vara i två våningar, gärna med putsad fasad och inte för brant takvinkel, samt att man inte skulle försöka bygga någon kopia på ett gammalt hus.
Nästa vecka skulle detta förslag diskuteras av byggnads- och miljönämnden.
Men när beredningen, som bestod av Carina Blank, s, Seppo Laine, v, och Åsa Källdén, m, fick ta del av förslaget tyckte de annorlunda.

Ersättningsbyggnad
Beredningens förslag till nämnden nästa vecka är i stället att detaljplanen ska tillåta att en ersättningsbyggnad för den rivna huvudbyggnaden uppförs. Dessutom ska man få bygga ett hus närmare gatan där det fanns en byggnad som revs på 1950-talet.
Att bygga enligt den skiss som fanns med i rivningslovshandlingarna skulle innebära en alltför stor förändring av tomtens karaktär, tyckte de tre politikerna.
Nästa vecka får övriga ledamöter i nämnden ta ställning till förslaget.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons