Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt häkte - då får alla plats

Ett nytt storhäkte med 80 celler kan byggas på Gävleanstaltens mark i Bomhus. Det innebär i så fall en fördubbling av antalet platser.Redan i augusti kan det första beslutet tas, men tidigast om tre år kan det nya häktet stå klart.

Annons
GÄVLE
- Den enda nackdel jag kan tänka mig är att polisen får längre att åka när de ska hålla förhör, säger Gunilla Hellström, häkteschef.
Bakgrunden till utredningen om nya häktesplatser är den mer eller mindre konstanta överbeläggningen. Under måndagen var samtliga platser på häktet i Gävle upptagna, medan det fanns två lediga platser på häktesfilialen i Hudiksvall.

Lugnare på sommaren
Det räknar häkteschefen som en lugn dag - i vanliga fall kan häktet i Gävle, filialen i Hudiksvall och arrestplatserna i Sandviken och Söderhamn vara fyllda samtidigt.
- Trycket minskar på sommaren, säger Gunilla Hellström.
Kärvare ekonomiska tider innebär att det brådskar att bygga flera häktesplatser.
Inom kriminalvården förväntar man sig ett sparkrav från regeringen på som mest 700 miljoner. Att slå samman häktesplatser på olika orter till en enda verksamhet ska göra varje enskild plats billigare.
- Det blir samordningsvinster av att bygga en större enhet. Även myndighetskansliet och frivården kan komma att flytta till de nya lokalerna, säger Gunilla Hellström, medlem av utredningens styrgrupp.

Trångt i polishuset
Alternativet att vara kvar i häktets nuvarande lokaler längst upp i polishuset har inte avskrivits helt. Att lägga häktet i anslutning till fängelset har dock avgörande fördelar.
En ledig häktesplats kan enkelt omvandlas till en anstaltsplats, och personal kan på ett smidigt sätt gå mellan anstalt och häkte för att täcka upp vid behov.
Frågan är dessutom om det går att bygga till så många nya platser som krävs i polishusets begränsade utrymmen. Särskilt om den ursprungliga tanken på ett häkte med 60 platser verkar slopas.
- Frågan är om vi inte ska utreda 80 platser i stället, säger Gunilla Hellström.
Kriminalvårdsstyrelsen räknar med 1000 nya häktesplatser i hela landet när nedläggningar av mindre häkten och nybyggen av större häkten är klara.
Det fanns inga siffror på vad ett nytt storhäkte skulle kosta att bygga. Byggtiden tros bli minst 18 månader och det nya häktet kan stå klart att använda tidigast 2006, men antagligen senare är så.

Mer läsning

Annons