Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt projekt ska ge friskare barn

/
  • Hugo Andersson-Hiller, 1,5 år, på Staffansgården har lärt sig att tvätta händer och mun och torka sig på rätt handduk när han är klar.Margareta Johansson och kollegorna på Staffansgården rengör skötbordet med desinfektionsmedel efter varje blöjbyte eftersom flera barn drabbats av magsjuka.

Förskolebarn är mer sjuka än jämnåriga barn som är hemma med sina föräldrar om dagarna.
Nu genomför Socialstyrelsen ett tillsynsprojekt med syfte att minska smittspridningen.

Annons

På Staffansgårdens förskola på Brynäs visar Hugo Andersson-Hiller, 1,5 år, hur man gör när man tvättar händerna. Efteråt går han fram till sin gula handduk och torkar torrt.

– Vissa förskolor har bytt ut tyghanddukarna mot pappersvarianter eftersom en del barn har svårt att skilja på handdukarna och torkar sig på andras. Vi har funderat på om vi också ska göra det, berättar förskollärare Margareta Johansson.

På hennes avdelning är hygienfrågan högaktuell just nu eftersom flera barn precis har drabbats av magsjuka.

– Då är vi extra noga och spritar våra händer och skötborden efter varje blöjbyte, berättar förskollärare Margareta Johansson.

Projektet ”Hygien i förskolan” är initierat av Socialstyrelsen och pågår runt om i landet under hela 2009. I Gävleborg kommer närmare 200 förskolor att få besök av kommunernas miljöinspektörer som ska kartlägga hur rutinerna kring hygien fungerar.

Forskning har visat att förskolebarn är mer sjuka än hemmabarn. I snitt har ett förskolebarn sex till åtta infektioner per år men ju yngre barnen är desto oftare är de krassliga.

– Det enklaste sättet att bryta smittkedjan är att sköta handhygienen. Att tvätta händerna noga både på sig och på barnen, säger Monica Halldén sjuksköterska på landstingets smittskyddsenhet.

– Städningen är också viktig, tillägger Astrid Mäkitalo på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Syftet med Socialstyrelsens projekt är att öka kunskapen om hygien och smittskydd, både bland miljöskyddsinspektörerna och bland förskolepersonalen.

– Målet måste vara att vi ska få friskare barn. Vi vill ju ha ned förbrukningen av antibiotika, framförallt med den resistensutveckling som vi har idag, säger Monica Halldén.

Åter till Staffansgården där Hugos mamma Nina Hiller håller på att klä på sonen overallen. Hennes son har gått på förskola i ett halvår snart och till hennes förvåning har sjukdagarna varit lätträknade.

– När han skulle börja tänkte vi att nu brakar det loss, men han har inte varit sjuk mycket, säger hon.

Kanske är det Staffansgårdens ambition att barnen ska vara ute mycket som gjort att Hugo hållit sig frisk. Studier har nämligen visat att utomhusvistelse är bra för hälsan.

– När de är inne är de mer upp i varandra. Och framförallt de små barnen stoppar samma saker i munnen. Därför försöker vi byta ut och rengöra leksakerna, konstaterar Margareta Johansson.

Vissa föräldrar har också en tendens att låta sitt barn gå tillbaka till förskolan för snabbt när det varit hemma och kräkts eller haft feber.

– Ibland får vi skicka hem barnen igen. Jag tror att många föräldrar känner press att de måste vara på jobbet så mycket som möjligt, framför allt när läget på arbetsmarknaden ser ut som det gör, säger Margareta Johansson.

Mer läsning

Annons