Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt sjuksystem får kritik

GÄVLE
Staten ska ha så lite som möjligt med sjukförsäkringen att göra. I stället ska arbetstagare och arbetsgivare gemensamt bygga upp ett sjukförsäkringssystem som fungerar.

Annons
Det föreslår Svenskt Näringsliv, som vid ett lunchmöte med företagare i Gävle i går fick ett positivt gensvar på förslaget.
- Man måste ha ett system som alla tror på. Det måste till en systemförändring, säger Hans Engvall på företaget El-Teknik i Gävle.

Sju sjukdagar
Budgetuppgörelsen mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet i måndags innebär att arbetsgivarna får det ekonomiska ansvaret för ytterligare sju sjukdagar. Det kommer att leda till ökade kostnader för företagen och dämpa tillväxten, tror både Hans Engvall och företrädarna för Svenskt Näringsliv.
- Men det är lite av ett lotteri. Jag vet ju inte om det här kommer att drabba just mitt företag, säger han.
Men arbetsgivarna som kollektiv kommer att få betala kostnaderna, och budgetuppgörelsen har retat upp företagarna, som känner sig överkörda av politikerna.
- Det ska mycket till innan svenska företagare blir förbannade, men nu är de riktigt ilskna, säger HG Wessberg, vice vd i Svenskt Näringsliv, som reser runt för att samla in synpunkter på ett nytt försäkringssystem.

Nytt system
Både arbetsgivarna och fackföreningsrörelsen har varit kritiska till regeringens tidigare förslag om förlängt arbetsgivaransvar, och HG Wessberg räknar med att det finns goda förutsättningar att komma överens om ett helt nytt system med de fackliga organisationerna.
Någon helt privat sjukförsäkring handlar det inte om, det passar inte in i den svenska modellen, enligt Svenskt Näringsliv. I stället ska arbetsgivare och arbetstagare ta ett gemensamt ansvar, precis som man tar ansvar för en mängd andra frågor i kollektivavtalen. Detaljerna är långt ifrån klara, men principen är klar. Systemet ska bekämpa ohälsa och fungera som ett verkligt försäkringssystem, där inbetalningarna täcker utbetalningarna.
- Vi tittar på system där statens roll blir så liten som möjligt, säger HG Wessberg.
SVEN-OLOF EKMAN

Mer läsning

Annons