Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt skolbyte för särskolebarn?

/
  • Foto: LARS WIGERT Tråkigt. Sebastian Ehn och Katarina Eriksson (dotter till Margareta Lindquist) bytte från Stora Sätra till Stenebergsskolan den här höstterminen. När cirka två månader gått får de veta att de kanske måste byta skola igen.

GÄVLE
En nedläggning av högstadiet på Stenebergsskolan drabbar särskoleeleverna hårt.

Annons
Det menar en mamma vars barn började på skolan så sent som vid terminsstarten och nu fått veta att hon kanske måste byta klass igen.
- Jag tycker att det är skandal att man hanterar barnen på det här sättet, säger Margareta Lindquist.
Hennes dotter gick tidigare på Stora Sätraskolan men när antalet särskoleelever ökade bestämdes att Stenebergsskolan skulle ta hand om två klasser.
När det nu gått cirka två månader av terminen presenterades planerna på att Stenebergsskolans högstadium ska läggas ned.
- Den dåliga framförhållningen är ju inte klok, säger Margareta Lindquist som menar att det är särskilt viktigt med trygghet för den aktuella elevgruppen.
Enligt henne tar det ofta längre tid för särskolebarnen att finna sig till rätta i en ny klass. Dels eftersom eleverna kommer från områden runt hela stan och kanske inte känner någon sedan tidigare, dels för att barnen har så olika problem.
- Man får inte en sådan här klass att fungera på en kvart, säger Margareta Lindquist.
- Det tar tid innan lärare och eleverna får ihop någonting där det fungerar att bedriva undervisning.

Inga tydliga svar
Ingrid Björklin är chef för barn- & ungdomsförvaltningen där nedläggningsförslaget tagits fram. Hon förstår Margareta Lindquists oro men kan inte ge några tydliga svar.
- Vi har försökt att beakta så mycket som möjligt då vi lagt förslaget. Det är viktigt att vi behandlar de här barnen med omsorg och vi vet att det blir besvärligt.
Ingrid Björklin säger att några nedläggningsplaner av högstadiet inte fanns i somras när beslutet att flytta särskoleklasser till Stenebergsskolan fattades.
- Vi har funderat mycket på Steneberg men den här lösningen har inte funnits så länge. Så visst, hade vi haft de här tankarna tidigare hade vi knappast flyttat särskoleklasserna. Ur det perspektivet är förslaget olyckligt.

När kan ni ge föräldrarna besked om var deras barn hamnar?
- Om våra politiker i nämnden fattar ett beslut den 5 november har vi fått en huvudinriktning att gå på. Då kan vi titta på konsekvenserna. Jag har inget bra svar i dag, vi får se vilka beslut som tas.

Oklart om särskolan
Inte heller barn- & ungdomsnämndens ordförande Jens Leidemark, s, kan ge några klara besked om vad som händer de två särskoleklasserna.
- Tidsperspektivet har vi inte tagit ställning till ännu. Alla skolor behöver kanske inte läggas ned till nästa år. Det är inte sagt hur man ska hantera särskolan, säger han.
ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons