Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obehöriga lärare får chans till utbildning

GÄVLEI dag har 93 procent av grundskolans lärare någon form av pedagogisk utbildning. Till nästa nämndsmöte ska skolchefen Svante Bertilsson presentera hur man ska kunna höja den siffran ytterligare.

Annons
- Vi har jobbat med det under våren och sommaren, men det är inte helt klart än. Vi vill skapa trivsel på arbetet och rent konkret lyfta upp alla ett steg. Vi har beräknat hur mycket folk vi har. Nu ska vi undersöka möjliga sätt att finansiera det på, berättar Svante Bertilsson.
Under barn- och ungdomsnämndens möte i onsdags presenterade han hur det ser ut med behöriga och obehöriga lärare i Gävle.
Av 779 lärartjänster är det 649 som är helt behöriga för det jobb de har. 65 har en annan lärarutbildning, 16 en annan pedagogisk utbildning och 15 personer har en högskoleutbildning i allmänhet.
Bara 34 personer jobbar som lärare utan att ha en formell pedagogisk kompetens. Det rör sig främst om lärare i praktiska ämnen, som exempelvis musik.
En del av de lärare som inte är helt behöriga för sina jobba kanske bara saknar en mindre del som behöver till för att nå den fulla behörigheten. Det kan vara en utbildad högstadielärare som undervisar på gymnasiet. Då behöver man förstärka den formella ämneskunskapen.
Svante Bertilsson berättar att man ska kunna ge barnskötare en chans att vidareutbilda sig till förskolelärare. Att förskolelärare kan bli behörig som grundskollärare, och så vidare. Att man går ett steg i taget.
På det sättet ska man kunna se till så att lärarna har just den behörighet som krävs. Precis hur det ska gå till och hur man ska finansiera det från nämnden ska vara klart vid nästa möte i oktober.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons