Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obetalda sms-lån ökar drastiskt

/
  • Under 2008 lånade Gävleborgarna pengar via sms som aldrig förr. I alla fall var vi sämre än någonsin på att betala tillbaka dem.

Antalet obetalda sms-lån i Gävleborg har ökat med 81 procent från 2007. Det visar färsk statistik från Kronofogden.
– Det är fortfarande nytt vilket gör att siffrorna drar i höjden, säger Anna Jansson, kommunikatör, Kronofogden.

Annons

Under 2008 lånade Gävleborgarna pengar via sms som aldrig förr. I alla fall var vi sämre än någonsin på att betala tillbaka dem.

Antalet obetalda sms-lån som kom in till Kronofogden under 2008 var 1 297 stycken. En ökning med 81 procent jämfört med året innan.

– Det är fortfarande ett nytt sätt att låna på så det blir en ökning från år till år nu. Sen har det tillkommit fler aktörer på marknaden, säger Anna Jansson, kommunikatör på Kronofogden.

Lågkonjunkturen tros inte ha påverkat vårt lånande utan trenden, som varit stark länge nu, håller i sig även över 2008. Det som skiljer sig från 2007 är att andelen personer mellan 18 och 25 år som hamnar hos Kronofogden för obetalda sms-lån har minskar. Istället har den delen lagt sig i äldre åldrar. Värst ser det ut hos dem mellan 26 och 35 där antalet har ökat från 235 obetalda lån under 2007 till 427 stycken under 2008.

– Jag tror det har att göra med att man är mitt i livet, kanske skaffat barn och har mycket fasta kostnader så när alla räkningar har dragits är lönen slut och det finns inget utrymme för extra kostnader, om något skulle gå sönder i hemmet till exempel, säger Anna Jansson.

Hon vill råda människor som tar dessa lån att tänka efter en extra gång, för har man inte pengarna när man tar lånet så har man antagligen inte pengarna 30 dagar senare när de ska betalas tillbaka, då med en dyr avgift som tillkommit.

Hon menar också att det måste ske en regeländring när det kommer till sms-lån. Idag kan vem som helst låna ut pengar via sms för det finns inget tillsyn över verksamheten. Finansinspektionen ser över all låneverksamhet, förutom den via sms.

– Vi kan inte lägga allt ansvar på medborgaren utan de som lånar ut pengarna ska vara skyldiga att begå en kreditprövning på den som ska låna, det behöver dem inte göra idag. De kan låna ut pengar till någon som inte äger en krona, säger hon.

Mer läsning

Annons