Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och får stöd av Åkerlind

GÄVLE
Lägg över ansvaret för fritidsgårdarna på barn- och ungdomsnämnden istället.
Då blir de bättre prioriterade, tror Helene Åkerlind, s, som nu ger sig in i diskussionen kring de hotade fritidsgårdarna.

Annons
Hon påpekar i en motion att man nu har fler tonåringar än på 20 år i Gävle. Därför är det hysteriskt och fel att föreslå stora nedskärningar av den förebyggande ungdomsverksamheten. Det borde istället vara något man satsar mer på.
- Jag kan lova att säkert 100 elever per år klarar sin skolgång tack vare fritidsgårdspersonalens engagemang. Lika säker är jag på att våra fritidsgårdars existens gör att många ungdomar inte behöver hamna i socialtjänstens rullor, hävdar hon.
Hon ser en hel mängd argument för att bevara de 14 fritidsgårdarna. Kommunen har till exempel antagit ett alkoholpolitiskt program där det läggs stor vikt vid att man har alkoholfria miljöer och arrangemang för ungdomarna, något fritidsgårdarna står för. Dessutom är de bra för att förebygga sociala problem och förgylla skolvardagen.
Ett förslag har också lagts om ett utökat samarbete mellan barn- och ungdomsnämnden, utbildnings- och arbetsmarknaden och socialnämnden för att samla arbetet med barn och ungdomar i kommunen. Besparingskraven inom kultur- och fritidsnämnden slår undan benen för den idén.

Skapar helhet
För att skapa en helhet över ungdomarnas vardag, speciellt eftersom fritidsgårdarna ofta ligger i anslutning till skolorna, vore det klokt att föra över ansvaret för gårdarna till barn- och ungdomsnämnden. Då ökar man även föräldrarnas inflytande genom skolhusråden, anser Helene Åkerlind.
Dessutom föreslår hon att ansvaret för Kulturskolan ska gå motsatt väg, eftersom den hör med ihop med kultur- och fritidsnämnden.
I motionen vill hon att båda verksamheterna hålls intakta till dess en utredning i frågan är genomförd och beslut taget i fullmäktige.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons