Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och kanske slutar det med bröllop

Alla utspel om kyrkans vigselrätt har skapat förvirring hos par i giftastankar. Kan man vigas i kyrkan i sommar?
– Det är lite rörigt just nu minst sagt. Men det som gällt hittills gäller fortfarande, lugnar Thomas Erixon, kyrkoherde i Gävle.

Annons

Förra fredagen ifrågasatte nio biskopar kyrkans vigselrätt i en debattartikel i tidningen DN.

Dagen efter kontrade fyra andra biskopar med exakt motsatt åsikt.

Frågan gäller om kyrkan ska få behålla rätten att viga, eller om man bara ska hålla välsignelseakt över par som redan ingått äktenskap via en myndighet.

Alla diskussioner har fått par som planerar bröllop att bli förvirrade. Vad är det som gäller? Kommer vi att kunna gifta oss i kyrkan i sommar?

Thomas Erixon kan ge det lugnande beskedet att allt fortsätter att vara precis som i dag, åtminstone fram till kyrkomötet i höst.

Han förstår debatten. Men tycker att det är synd att diskussionen om kyrkans vigselrätt kommer för sent. Och med dålig tajming.

I många Europeiska länder har vigselrätten varit en myndighetsfråga i många år. Då gifter man sig formellt i till exempel rådhuset och går sedan till kyrkan för att få sitt äktenskap välsignat.

– Nu känns det som att den här debatten tolkas som ett försök att undvika frågan om vigsel av samkönade, säger Thomas Erixon.

Hans personliga uppfattning är att staten gärna får ta över vigselrätten. Han tror inte att kyrkan kommer att tappa sin betydelse för det.

– Man kan väl registrera formellt äktenskap inför några vittnen samtidigt som man hämtar sin hindersprövning. Och vill man sedan ha en profan, kristen eller muslimsk vigselakt gör man det sedan, säger han.

Mer läsning

Annons