Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odemokratiskt land delägare i Gävlevården

/
  • Södertulls hälsocentral, liksom Brynäs hälsocentral, drivs av Carema. Bland ägarna finns staten Singapore. ARKIVBILD

GÄVLE Singapores regering är delägare i hälsocentralerna på Brynäs och Södertull. Singapore är en regim där det förekommer dödsstraff och förföljelse av oliktänkande.
- Jag tycker att det känns olustigt, säger finanslandstingsrådet Ann-Margret Knapp, s.

Annons

Tidningen Dagens Medicin har nyligen uppmärksammat att det privata vårdföretaget Carema sedan ett år tillbaka ägs av H-Careholding AB. Bolaget ägs i sin tur till 79 procent av det engelska riskkapitalbolaget 3i. De övriga ägarna är staten Singapore med 17 procent och företagsledningen som äger de resterande 4 procenten.

Enligt Exportrådet är inte Singapore en demokrati i västerländsk mening. Det finns tydliga inskränkningar och brister vad gäller yttrande- och pressfrihet och straffpåföljder som döds- och spöstraff.
- Det finns inga möjligheter att ställa etiska krav i den offentliga upphandlingen, säger Bo Svedberg, ekonomidirektör i landstinget.
Han tror heller inte att det skulle vara helt lätt att genomföra och kontrollera en begränsning av ägarsituationen i ett bolag som man upphandlar ifrån.
Enligt Bo Svedberg är lagen om offentlig upphandling till för att alla bolag ska behandlas på ett objektivt och likvärdigt sätt. Detta för att motverka att någon diskrimineras. Tanken med lagen är också att man ska hushålla med statliga medel.
- Inom ramen för lagen finns inget utrymme för tyckande, säger Bo Svedberg och menar att det i så fall skulle vara ett politiskt ställningstagande.

Finanslandstingsrådet Ann-Margret Knapp, s, tycker att det känns olustigt att staten Singapore kan vara delägare i svensk sjukvård.
- Det blir ännu svårare att styra över den moraliska aspekten, menar hon.
Ann-Margret Knapp är också frustrerad över att en sådan här situation kan uppstå och tycker att lagen om offentlig upphandling i det här fallet bakbinder politikerna.
- Den här frågan, om hur vi ser på den offentliga upphandlingen, måste lyftas till riksdags- och regeringsnivå, säger Ann-Margret Knapp.

Enligt Dagens Medicin tycker Peter Weiderman, Caremas styrelseordförande, att formuleringen att det är Singapores regering som står som delägare inte stämmer. Enligt honom är det inte landets pengar utan singaporianernas pensionspengar. Av den anledningen anser han att det inte påverkar Carema att ha ett icke-demokratiskt land som delägare.

Staffan Mälstam
026-159637
gefle.dagblad@gd.se

Mer läsning

Annons