Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oense om samkönade vigslar

/
  • Johan Lautmann, till vänster, är distriktspräst i Strömsbro kyrka. Daniel Andrén, är kantor i Heliga trefaldighets församling.

Distriktsprästen i Strömsbro kyrka, Johan Lautmann, är motståndare till samkönad vigsel i kyrkan.

Men han har tagit intryck av samtalen med kantorn Daniel Andrén som är gift med en man.

– Man påverkas i mötet med andra, säger han.

Annons

På en punkt är de eniga: Kyrkomötets beslut att godkänna samkönade vigslar i Svenska kyrkan gick för fort.

– Det var ett tråkigt beslut som inte är förankrat. Man gick ifrån den vanliga proceduren med remisser där församlingarna får säga vad de tycker, säger Johan Lautmann.

Arbetskamraten Daniel Andrén håller med.

– Jag tycker att kyrkan ska stå fri. När beslutet tas på så lösa grunder och så snabbt efter riksdagsbeslutet känns det som att vi inte har klippt navelsträngen till staten helt och hållet, säger han.

I själva sakfrågan har de däremot skilda åsikter.

– Förändringar som gör att samkönade par känner sig mer hemma i kyrkan är bra. Men äktenskapet är någonting annat, har med skapelseberättelsen att göra, att Gud skapade man och kvinna och att de ska fortplanta sig, säger Johan Lautmann.

Att vigselförrättaren läser ur Matteusevangeliets 19:e kapitel som handlar om detta är vanligt. Men när ett homosexuellt par vigs passar raderna sämre.

– För mig skulle det kännas konstigt att inte läsa den texten. Förändringen har gått så snabbt, jag har inte hunnit acceptera den, säger Johan Lautmann.

Men samtalen med Daniel Andrén har påverkat honom. Att hans nuvarande ståndpunkt kommer att förändras med tiden är inte helt osannolikt.

– Man kan inte vara helt statisk, varken som människa eller kristen. Man förändras alltid som person i mötet med andra människor, säger Johan Lautmann.

Daniel Andrén är troende och har varit aktiv i kyrkan långt innan han blev kantor. Han har aldrig känt sig utanför på grund av sin sexuella läggning och tycker egentligen inte att samkönad vigsel i kyrkan är en jämställdhetsfråga.

– Jag har ingenting emot beslutet, men personligen har jag alltid känt att jag har haft mina rättigheter och jag behöver inte ett retroaktivt ömkande från kyrkan. Jag och min man har gift oss kommunalt.

Ska ni utnyttja möjligheten till en kyrklig vigsel nu när den finns?

– Knappast. Det har inte varit vår högsta dröm.

Mer läsning

Annons