Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offentlig konst rustas

En ny arm till Vallpojken och ett upprustning av Joe Hill-monumentet. Det är ett par av de åtgärder Gävle konstcentrum har ansökt om pengar till för att restaurera den offentliga konsten i Gävle.

Annons

Gävle konstcentrum har ansökt om totalt 630 000 kronor från kommunstyrelsens donationsfonder för att restaurera tre offentliga konstverk. Det handlar dels om att modellera och gjuta en ny arm till Pere Pujols skulptur Vallpojken som står på Drottninggatan. Någon bröt av och stal armen under påsken förra året. Kostnaden för detta beräknas bli omkring 150 000 kronor inklusive transporten.

Konstcentrum vill också återställa konstverket Cykelmannen som ska stå i Brunnsparken. Konstverket vandaliserades i höstas och har sedan dess förvarats på konstcentrum. Den uppskattade kostnaden för att återställa konstverket till ursprungligt skick beräknas bli 30 000 kronor.

Slutligen vill Gävle konstcentrum göra en omfattande renovering av Joe Hill-monumentet vid Folkets hus. I det fallet handlar det inte om vandalisering utan om att konstverket har slitits hårt av väder och vind. Att restaurera Joe Hill-monumentet beräknas kosta 450 000 kronor.

Mer läsning

Annons