Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohly populär bland länets vänsterpartister

GÄVLEBORG Lars Ohly vill vänsterpartister i länet se som ny partiledare.
- Distriktet har förordat Lasse Ohly, säger Yvonne Oscarsson, ordförande i vänsterpartiet Gävleborg.

Annons
På partikongressen i februari ska partiet välja en ny partiledare efter Gudrun Schyman och den tillfälliga efterträdaren Ulla Hoffman. En majoritet av valberedningen förordar Lars Ohly, men bland andra Alice Åström och Peter Pedersen har sagt att de också kandiderar.
Lars Ohly har dock starkt stöd i länet, där en majoritet förordade honom, även om Alice Åström också fanns med i diskussionen.
- Han är en kär gäst i Gävleborg som är ett rött län, säger Yvonne Oscarsson.

Också vänsterpartiet i Gävle nominerade Lars Ohly. Albert Gibbs, ordförande, tycker bland annat att han är realistisk och att det är bra att han har facklig bakgrund. Ulla Andersson, oppositionsråd, tycker att han är kunnig och en duktig debattör.
Yvonne Oscarsson tror inte att Lars Ohly innebär någon kursändring för partiet. Det nya partiprogram som kongressen ska anta samt partistyrelsen betyder mer för partiets politik.
Inte heller Albert Gibbs, Ulla Andersson, Amelia Morey Strömberg, föreslagen som ersättare i partistyrelsen, och riksdagsledamoten Owe Hellberg tror att politiken kommer att förändras. Lars Ohly har deltagit i partiarbetet länge och stått bakom budgetuppgörelserna. De känner inte igen sig i debatten om så kallade förnyare och traditionalister i partiet.

- Han är en jättepragmatiker och inte någon vän av gamla tiders politik, säger Amelia Morey Strömberg som tror många blev lättade när han kandiderade.
- Visserligen säger Lars Ohly rakt ut att han kallar sig kommunist, men det är vi många som gör så det är han inte ensam om, säger Yvonne Oscarsson.
Albert Gibbs tror att den enda eventuella förändringen skulle vara ett stabilare samarbete med socialdemokraterna.
Han tror inte att det blir mycket debatt om partiledarposten på kongressen.
- Det blir mer om partistyrelsens sammansättning, tror han.
Amelia Morey Strömberg och Yvonne Oscarsson tror däremot att det kan bli partiledardebatt eftersom det finns flera som har sagt att de vill ha uppdraget.
- I praktiken finns det bara en kandidat. Det är en dödfödd diskussion, säger Owe Hellberg som tidigare ville se Jonas Sjöstedt som ny partiledare, men nu står bakom Lars Ohly.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons