Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öhman & Janson storfavoriter på Trettondagsjazzen

/
  • För 29:e året i rad anordnades Trettondagsjazz, och i år var Öhman & Janson favoriter för stora delar av publiken. Foto: GUN WIGH

GÄVLE Det var trångt, uppklätt och gemytligt när Folkets hus i går fylldes till brädden av svängiga toner. Traditionsenligt är det, för det är 29:e året i rad som Gävle Jazzklubb har ordnat Trettondagsjazz.

Annons
I år var dragplåstret "bland det bästa som finns i dagens jazz-Sverige": Öhman&Janson VocSax OrganProject.
Bakom sin hammondorgel satt ingen mindre än Skansenkändisen Kjell Öhman. Och att sångaren var Claes Janson - Sveriges kanske bästa bluessångare - gjorde ju inte saken sämre.

Det var ett pampigt storband, två fullsatta föreställningar i teatersalen, med fem högklassiga saxofonister vid scenkanten. Att ljudet slog över lite, och enligt en del var i högsta laget, verkade den stiligt uppklädda publiken försumma.
De GD minglade med i den väldigt trånga foajén var överförtjusta. Stämningen var väldigt munter bland de närmare 800 personer som hade löst entré.
- Men det är många bra lokala band som spelar också, kommenterar jazzklubbens nytillsatte ordförande Yngve Magnusson. Baltic Big Band och Bosse Tigréns trio är riktigt bra exempel.

Men ungdomarna verkade inte ha hittat till Folkets hus.
- Det är alltid svårt att locka ungdomar, säger Yngve. I jazzklubben är vi nästan 600 medlemmar, men inte så många ungdomar. Men här spelar vi mer 50- och 60-talsjazz. Den ungdomliga jazzen är annorlunda. Den är inte lika harmonisk och kräver mer av lyssnaren. Det är en balansgång det där, vilka band man väljer.
I samband med tillställningen delades också två stipendier ut. Ett från Jan Philipssons minnesfond som gick till trombonisten Peter Fredriksson. Det andra från Gävles Jazzklubb som mottogs, välmeriterat, av Bosse Tigrén.
Nästa år blir det pampigt 30-årsjubileum, och jazzklubben har redan börjat planera. Kanske får lite oharmonisk ungdomlig jazz plats i programmet?

Henric Lindsten

Mer läsning

Annons