Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad oro för kärnkraftsolyckor

GÄVLEOron för kärnkraftsolyckor har ökat i Gävle och Sandviken under året samtidigt som förtroendet för det närliggande kärnkraftverket Forsmark har minskat.

Annons
Däremot är förtroendet fortsatt stabilt och högt i Norduppland.
Det visar den telefonundersökning som opinonsföretaget Demoskop nyligen gjort med 603 personer i Gästrikland och Uppland.
Andelen som är oroliga för säkerheten har ökat från nio till femton procent på bara ett år.
- Inget har hänt i Forsmark och övriga kärnkraftverk. Så vi har diskuterat oss fram till att den ökade oron kommer från efterdyningarna av händelserna den elfte september i fjol. Folk har blivit generellt mer oroliga över samhällets sårbarhet, där infrastrukturen och även kärnkraftverken ingår. Oron kommer mer från händelser utomlands, som Bali och gisslandramat i Moskva, än tekniska delar i Forsmark, menar Claes-Inge Andersson, informationschef vid Forsmark kraftgrupp AB.
Undersökningen har gjorts på uppdrag av just Forsmark och har skett varje år sedan mitten av 1980-talet. Liksom liknande undersökningar vid de tre övriga kärnkraftverken Ringhals, Barsebäck och Oskarshamn.
Hittills har man vant sig vid ökande förtroendesiffror och särskilt hos medborgarna kring Barsebäck och Forsmark. I år gick dock siffrorna åt fel håll, förutom i Norduppland. Men Claes-Inge Andersson vågar inte dra några slutsatser om följderna efter ett enstaka år. Om trenden fortsätter även nästa år kan det bli tal om ökade informationsinsatser. Men först gör man i så fall en djupare attitydundersökning och analyserar den noga för att se vad den beror på.
Just nu tror han dock inte att det är själva kärnkraftsindustrin som folk är oroliga för utan andra yttre faktorer.
- Det är grunden för vår verksamhet att vi har omvärldens förtroende. Utan den är det svårt att verka, säger han.
Undersökningen visar att de boende i Norduppland, som svarat på frågorna, tror starkt på säkerheten. Hela 90 procent har stort eller mycket stort förtroende för den, jämfört med 79 procent i övriga Uppland och Gävle-Sandviken.
- Det är naturligt att de som bor närmare anläggningen är mindre oroliga, erkänner Claes-Inge Andersson.
Undersökningen visar även att 21 procent av de svarande vill utveckla och bygga ut kärnkraften, medan 19 procent vill avveckla den.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons