Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okänd begravd i Hille 1975

/

Det är inte första gången en oidentifierad person kommer att begravas i Gävle. 1975 begravdes en man på Hille kyrkogård utan att någon vet vem han var.

Annons

I går berättade GD om den okände man som polisen hittade död i Gavleån 2006. Han har inte kunnat identifieras och polisen gör ett sista försök att identifiera honom via allmänheten. Annars kommer han att begravas som ”okänd”.

Samma sak hände 1975. Den 4 maj hittade en 15-årig orienterare ett lik i skogen utanför Hille i samband med en orienteringstävling. Enligt GD:s rapportering då var han klädd i ljus kostym, brun tröja och ulster samt en keps. Kläderna var nästan nya. Däremot fanns det inga identitetshandlingar alls.

Bredvid mannen fanns en tom ölburk och en analys visade att mannen hade tablettrester i blodet. Polisen drog då slutsatsen att mannen begått självmord och att det skett någon gång i december året före.

Den 11 juni begravdes han på Hille kyrkogård.

Under det första året gick polisen igenom alla efterlysningar i hela landet. Mannen hade en klocka med ett ristnummer på boettens botten. Via numret försökte polisen spåra mannen till en särskild urmakare, men det gick inte.

Hans tandlagningar skulle kunna vara gjorda i Finland, men inte heller det spåret ledde någonstans.

Nio år senare blev fallet aktuellt igen. En kvinna från Jämtland kontaktade polisen och undrade om den okände skulle kunna vara hennes bror, som försvann 1967. Ett par år senare kom ett brev från Australien till en annan släkting och polisen försökte spåra honom där, men lyckades inte och fallet arkiverades igen.

I fallet med den okände mannen i Gavleån som nu ska begravas har polisen gjort en omfattande utredning. Bland annat har DNA-register undersökts både i Sverige och utomlands och ett 35-tal tips från hela landet har gåtts igenom.

Hiitills utan resultat.

Mer läsning

Annons