Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklarhet om radon i Sätra

GÄVLEGavlegårdarna kan fortfarande inte garantera att hyreshuset på Glimmervägen 7 i Sätra har åtgärdats mot höga radonvärden.

Annons
-Det är fortfarande ett frågetecken för våran del. Jag frågade han som höll på med radon på Hyresbostäder men han hade inte en aning, säger Per Jansson på Gavlegårdarna.
Däremot lovar han att frågan har hög prioritet. Och han vill betona att huset säkerligen är helt ofarligt att bo i. Det är troligen bara frågan om att åtgärderna aldrig har registrerats.
Han får medhåll av Gavlegårdarnas vice vd, Lasse Lennmalm.

Ska klaras ut
-HSB har ju sagt att det inte finns några radonproblem. Det måste innebära att det här huset är åtgärdat. Men det har vi inget dokument som säger. Det här ska klaras ut, vi handlägger det här snarast, säger han.
Gavlegårdarna har kontaktat Torsten Sörell som har hand om kommunens radonregister.
Det är i det registret det står att Glimmervägen 7 har 1140 becquerel på bottenvåningen, och att inga åtgärder eller mätningar har utförts sedan 1982.
-Det mest sannolika är att huset är fixat och klart. Det är nog bara så att det inte är avbockat i listan och det kan finnas flera orsaker till det. I en databas med 4 000 poster finns det självklart fel, säger Torsten Sörell.

Vill inte skrämmas
Han vill inte att man ska skrämma upp de boende i huset i onödan.
-Vår uppfattning är att Gavlegårdarna har bra koll på sina lägenheter oavsett vad det gäller. Radon, ventilation, buller och så vidare, säger han.
Efter Gefle Dagblads artikel i torsdags har Gavlegårdarna gått igenom flera adresser som enligt Torsten Sörells lista har för höga radonvärden. Det visade sig att samtliga är åtgärdade utom ett hus på Styrmansgatan 46 på Brynäs, där åtgärder pågår just nu. Samt då Glimmervägen 7, som fortsätter att vara ett mysterium.


Magnus
Lundquist
026-15 96 63 magnus.lundquist_gd.se

Mer läsning

Annons